'Lokaal, duurzaam en op maat maakt het een succes'

'Lokaal, duurzaam en op maat maakt het een succes'

Ingegeven door regelgeving en consumentverwachting, groeit de vraag naar lokaal, duurzaam geproduceerde producten . De moderne, commerciële tuinbouw van vruchtgroenten en aardbeien vraagt een duurzame teeltmat die hoge opbrengsten combineert met een goede beschikbaarheid, minder CO2-uitstoot en een lagere inzet van gewasbescherming. Bovendien moet de mat eenvoudig te implementeren zijn in bestaande systemen. In gesprek met productmanager Jan Vanoverschelde gaat Klasmann-Deilmann in op de lokale productie van hun Growbag Advanced en de vraag wat volgens hem de lokale markt betreft.

Het is best een hele verwachtingenlijst. Lukt het daaraan te voldoen?
"Af en toe is het noodzakelijk om helemaal opnieuw te beginnen. Dat is wat gebeurde met het Growbag-concept van Klasmann-Deilmann. Door het gebruik van duurzaam geproduceerde, alternatieve grondstoffen en een intensief traject van ontwikkeling, lukt het om aan de gestelde wensen te voldoen met onze nieuwe Growbag. De herkomst van onze grondstoffen, de samenstelling van de Growbag én de eigenschappen van de gebruikte ingrediënten hebben zich bewezen. Ook uitgangsmateriaal, klimaat en teeltkennis hebben invloed op de opbrengst."

"De Growbag Advanced is voor het eerst getest in januari 2022. We zijn echt op heel kleine schaal begonnen met handgevulde matten. De folie, de vorm van de zak, een eerste standaard perforatie van plant- en draingaten en de afmeting van 100 x 20 x 8 cm bleken goed aan te sluiten op de wens van de kwekers. Het zoeken naar de juiste mix van alternatieve grondstoffen bracht een evenwichtig recept met hoofdzakelijk Greenfibre® mix, aangevuld met kokos."

De productie van deze teeltmat vindt plaats in Geeste, Duitsland. Hoe gaat dat in zijn werk?
"Bij het hoofdkantoor in Geeste hebben we een bestaande substraatmenglijn en verpakkingslijn omgebouwd om ook in te zetten voor de nieuwe Growbags. Oók het multifunctioneel inzetten van deze lijnen is duurzaam. We starten met voorbedrukte vlakfolie die direct teelt- en telerspecifiek wordt geperforeerd met plantgaten en eventueel drainagegaten. Daarna sealen we de folie naar de juiste vorm en vullen we hem met het substraat. Dan worden de Growbags gepersonaliseerd, voorgevormd en op een pallet gestapeld. Dat personaliseren zorgt voor traceerbaarheid, waardoor de productspecificaties herleidbaar zijn."

Je geeft aan dat de productie van de Growbags voor de lokale markt is. Kun je dat toelichten?
"De term lokaal is vrij te interpreteren. Voor een bedrijf dat zich richt op lokale verkoop spreek je over een heel andere actieradius dan waar wij naar kijken. De fabriek in Duitsland beschikt over veel hernieuwbare grondstoffen die lokaal aanwezig zijn en dus ook steeds beschikbaar, er is voldoende opslagruimte binnen en buiten en, zoals eerder aangegeven, gebruiken we een bestaande productielijn. Daarbij is er ruimte voor verdere uitbreiding."

"We produceren nu voor dichtstbijzijnde Europese landen. Onze centraal gelegen productielocatie belevert nu vooral Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Polen, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Het transport per vrachtwagen duurt maximaal een dag. We produceren de Growbag waar hij nodig is. Dat doen we ook in Australië waar we Growbags produceren met lokale grondstoffen uit die markt. Vanuit andere continenten komen ook vragen en bekijken we of ook daar een Growbags-productielijn kan komen die weer op die markt en grondstoffen is afgestemd. Dat is wat voor ons lokaal en duurzaam echt betekenen. En dit alles afgestemd op de teelt en teeltsystemen van de markt en de klant. Dat begint zeer goed te vlotten en daar zijn we trots op."

 

Bron:

Deel artikel