Grootschalig actie tegen Natuurherstelwet

Grootschalig actie tegen Natuurherstelwet

JA tegen natuurherstel, NEE tegen de Natuurherstelwet! Dat was de boodschap die gisteren werd uitgedragen door COPA-COGECA in Straatsburg. Vanochtend organiseerde COPA-COGECA, de Europese koepel voor boeren en tuinders, een actie voor het Europees Parlement tegen het huidige voorstel voor de Natuurherstelwet.

Namens Glastuinbouw Nederland waren voorzitter Adri Bom-Lemstra en EU-lobbyist Jesse Schevel aanwezig om te spreken over de Nederlandse bezwaren wat betreft dit voorstel. Ook bestuursleden Thijs Rompelberg en Edwin Michiels van LTO Nederland waren aanwezig. "Onze boodschap is helder: Glastuinbouw Nederland is vóór natuurherstel, maar deze wet schiet haar doel voorbij en zal leiden tot het verder op slot zetten van ons land."

Terug naar de tekentafel
De Natuurherstelwet is al maanden een heet hangijzer in Europa. Vandaag is het aan het voltallige Europees Parlement om te stemmen over het huidige voorstel. De drie voorbereidende commissies (landbouw, visserij en milieu) in het Parlement wezen het voorstel in de voorbije weken al af. Ook in de Raad van Europese milieuministers weerklonk de kritiek op het voorstel, dat uiteindelijk met minimale meerderheid werd aangenomen. De reden hiervoor is wat Glastuinbouw Nederland betreft simpel: het voorstel zijn huidige vorm slecht ontworpen, niet werkbaar en biedt bovendien geen duidelijke financiering. Glastuinbouw Nederland hoopt dat het Parlement het advies van zijn commissies vandaag zal volgen en het voorstel terugstuurt naar de tekentafel.

COPA-COGECA organiseerde deze actie met steun van twintig nationale landbouworganisaties uit Europa, waaronder Glastuinbouw Nederland en LTO Nederland. Europarlementariërs van alle fracties, zowel voor- en tegenstanders van de Natuurherstelwet, werden uitgenodigd om een boodschap te delen met de deelnemers van de actie. Daarnaast was er ruimte voor afgevaardigden van de landbouworganisaties om de deelnemers toe te spreken. Thijs Rompelberg, vicevoorzitter van LTO Nederland, deed dit namens Nederland. Zijn boodschap richting het Europees Parlement is hier te bekijken.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v