'Voorjaar, de tijd van de ranonkels!'

'Voorjaar, de tijd van de ranonkels!'

In de veilingmeesterscolumn op de website van Royal FloraHolland van deze keer speciale aandacht voor de ranonkel, een vrolijke en veelzijdige bloem die kenmerkend is voor het voorjaar. Veilingmeester Paul Freriks vertelt er meer over en legt uit hoe de ranonkelmarkt er momenteel voor staat aan de klokken van Royal FloraHolland.

Tot nu toe zit het weer mee voor de ranonkel. De bloem en het gewas houden van een zonnetje, maar zijn gebaat bij niet al te warm voorjaarsweer. Want zodra de temperatuur structureel boven de 17 graden uitschiet, stopt de plant met bloeien. Dan worden de bloemknoppen al snel kleiner en de takken lichter. Vanwege het relatief kalme weer afgelopen tijd groeide het gewas rustig en dat kwam de kwaliteit ten goede.

De afgelopen twee weken (week 13 en14) zagen we afgerond 17% minder ranonkels aan de klokken. Mede daardoor lag de prijs ongeveer 32% hoger ten opzichte van vorig jaar. We zien dat er dit jaar minder witte, oranje en rode ranonkels aangevoerd worden. Ook dit jaar heeft oranje het wat lastiger in prijs dan de andere kleuren.

Een echte seizoensbloem
De ranonkel is een mooie seizoensbloem die bloeit in het vroege voorjaar. Van oorsprong komt de ranonkel uit Midden-Azië (Afghanistan), waar de inheemse bevolking de bloem gebruikte om kleding en wapens te versieren. In het begin van de 16e eeuw brachten Spaanse ontdekkingsreizigers de ranonkel naar Europa, waar hij al snel populair werd. Hier kreeg zij ook haar officiële naam: Ranunculus. Dit is het Latijnse woord voor kikkertje. Deze naam heeft de bloem te danken aan de drassige omgeving waarin zij in het wild groeit.

Lees verder

 

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v