'Na vakantie komt spel vanzelf weer op de wagen'

'Na vakantie komt spel vanzelf weer op de wagen'

De prijsvorming in de zomerperiode verloopt de laatste jaren steeds beter, wat volgens veilingmeester Paul Freriks van Royal FloraHolland te maken heeft met de groeiende vraag naar diversiteit. Natuurlijk draagt ook de gematigde zomer in Nederland dit jaar bij aan goede prijzen. Verder werpt hij op de website van de veiling alvast een blik richting de herfst en de producten die in deze periode in trek zijn.

"De schoolvakantie zit er in het zuiden en midden van Nederland alweer op. De scholen zijn daar weer begonnen, het noorden van Nederland volgt de komende week. Waarom verblijden wij de leraar of lerares niet met een bloemetje? Traditioneel is 1 september in het oosten van Europa altijd de eerste schooldag. Het is een echte bloemendag, want het is in die contreien gebruikelijk dat kinderen op deze eerste schooldag bloemen geven aan de leraren en leraressen. Dit maakt 1 september een belangrijke dag voor de bloemensector. Onder andere de vraag naar witte en gele chrysanten en snijhortensia is dan relatief hoog. Ook de bloeiende planten in kleine potmaten doen hierin mee. Waarom belonen en verblijden wij op deze dag onze fantastische leerkrachten hier in het westen eigenlijk niet met een bloemetje of mooie plant?"

Afgelopen weken waren de prijzen mede vanwege deze speciale bloemendag relatief goed, maar ook de lage temperaturen hielpen uiteraard mee, geeft Freriks aan. "De vraag bleef bij zowel de bloemen als de planten redelijk op peil. De prijzen zakten bij de meeste producten niet zoals we in het verleden tijdens heel hete zomers wel eens meegemaakt hebben. De snijhortensia bijvoorbeeld, kon in een hete zomer wel eens weken hebben waarin de gemiddelde prijs ver onder de euro dook. Dat is gelukkig de laatste jaren niet meer voorgekomen en dus ook dit jaar niet. Dat stemt gewoon tevreden."

Meer vraag naar diversiteit
Waarom de prijsvorming in het algemeen tijdens zomervakanties steeds beter verloopt de laatste jaren, heeft wellicht ook te maken met de rijzende vraag naar diversiteit. "Juist tijdens de Hollandse zomerperiode is het assortiment op de klokken van Royal FloraHolland het breedst, vanwege de grote diversiteit aan binnen-/buitenbloemen en planten. Niche- en exclusieve (zomer)producten vind je dán op de klokken, er is voor ieder wat wils. Kopers en bloemisten spelen hier richting consumenten goed op in. We zien dan ook al een aantal jaar dat de vraag naar diversiteit, en de ontwikkelingen op dat gebied aan kwekerszijde, wereldwijd toenemen."

Het niet al te warme weer zorgde de afgelopen weken voor wat minder bloemen op de klokken. Nattigheid en wind leidden op sommige plekken tot problemen, maar over het algemeen konden de meeste kwekers hun bloemen en planten goed bijhouden. "In het algemeen kwam dit de kwaliteit en prijzen ten goede. Ook voor kopers was het redelijk gunstig weer om bloemen in te kopen en te verkopen. In die zin waren vraag en aanbod de afgelopen weken mooi in balans. De ervaring leert dat zodra de zomervakantieperiode over is, de vraag meestal weer toeneemt. Spreekwoordelijk gezegd ‘zal het spel dan vanzelf weer op de wagen komen’. Voorzichtig gaan we richting de herfst en de eerste herfstproducten bij de bloemen, als Symphoricarpus, Viburnum, rozenbottels en sierfruit, zien we momenteel alweer op de klokken verschijnen. Ze worden nu al goed gewaardeerd. Bij de planten zien we de vraag naar herfstproducten ook terug. Kenmerkende planten voor deze periode, waaronder Hebe, potchrysant, Capsicum en Calluna, vinden gretig aftrek en gaan momenteel voor mooie prijzen de deur uit. De verwachting is dat het aanbod en de vraag naar herfstproducten en -kleuren (denk aan oranje, rood, bruin, paars en alle andere donkere kleuren) zowel bij bloemen als planten komende weken verder zullen toenemen."

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v