'Je kunt niet alles alleen'

'Je kunt niet alles alleen'

John Grootscholten, voorzitter FPC Bromelia bij Royal FloraHolland heeft hart voor zijn bedrijf Junglestar Bromelia's én voor de coöperatie. Hij zorgt ervoor dat hij voldoende vrije tijd overhoudt, want het moet wel leuk blijven, zo laat hij in een column op de website van de veiling weten. Met vrienden, familie of collega’s slaat hij graag een balletje, met racket óf met stick.

Veertig jaar zit ik nu in het vak: wat een tijd! Er is in die periode heel wat veranderd. Maar als ik zo terugkijk, is er in ieder geval één belangrijke les die ik heb geleerd, en dat is: werk samen. Je kunt niet alles alleen, zeker nu niet meer. De wereld is steeds complexer geworden. Door samen te werken, sta je samen sterk.

Had ik dat maar eerder gedaan
In 2007 ben ik samengegaan met mijn compagnon. In de tijd daarvoor kweekte ik nog rozen, maar ik zag dat daar voor mij geen toekomst in zat. Ik wilde mijn bedrijf namelijk niet té sterk laten groeien en ook het buitenland trok mij niet. Samen zijn we verder gegaan met de bromelia. Een stap die we al veel eerder hadden moeten zetten, want ons bedrijf floreert. Natuurlijk hebben we ook last gehad van de verschillende crises door de jaren heen, maar we zijn er altijd goed uitgekomen.

Het complete plaatje in beeld
Ik ben al zo lang ik weet actief lid van de coöperatie. En dus ook al jaren als voorzitter van de FPC Bromelia. Waarom? Het is heel prettig om regelmatig met een groep eensgezinde ondernemers te praten. Over klanten of handel hebben we het niet, maar verder komt van alles ter tafel. Certificering en duurzaamheid zijn een belangrijke items, net als kwaliteit. Dat zijn de onderwerpen die ik namens onze FPC volg.

Met Floriday heb ik persoonlijk minder. Begrijp me niet verkeerd, ik vind Floriday goed en belangrijk, maar op ons bedrijf houdt mijn zoon zich daarmee bezig. En binnen de FPC volgt een ander lid voor ons de ontwikkelingen rond Floriday. Ook daar zie je weer de kracht van samenwerken. Je hoeft niet alles zelf te doen of zelf bij te houden; dat zou ook gewoon te veel zijn. Samen zorgen we voor het volledige plaatje van onze productgroep. Dat helpt ons om, als individuele ondernemers en als bromeliakwekers, ons werk goed te kunnen doen.

Ook niet onbelangrijk: de FPC maakt de communicatie met de veiling beter. We hebben als productgroep vaste contactpersonen: Frits Jonk als sponsor en spreekbuis, en Anneke Bakker als ondersteuner. Bij hen kunnen we altijd terecht met vragen of opmerkingen. Andersom weten zij ons te vinden als er iets speelt voor onze productgroep. Ze hoeven dan niet alle bromeliakwekers individueel af te gaan. We zijn niet zo’n grote productgroep, dat is waar, maar zo werkt het toch een stuk prettiger.

Pak die actieve rol
Na al die jaren vind ik het nog steeds mooi en interessant om voorzitter van een FPC te zijn. Maar ik zeg ook: ik ben nu zestig, en ik ga dit niet nog eens tien jaar doen. Op termijn is er opvolging nodig: andere kwekers die zich geroepen voelen om, net als de huidige FPC-leden, zich in te zetten voor onze productgroep.

Dat is hard nodig, want er zijn de komende jaren uitdagingen genoeg. Denk aan vergrijzing en bedrijfsopvolging, de energietransitie en verdere globalisering. Ik ben positief en zie in iedere uitdaging wel kansen, maar ik weet ook: volledig voor onze bloemen- en plantensector staan, red je het niet in je eentje. Het zou mooi zijn als nog meer kwekers een actieve rol pakken in de coöperatie en in onze bloeiende sector. Samen staan we sterk!

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v