Detailhandel zet in april ruim 5 procent meer om

Detailhandel zet in april ruim 5 procent meer om

De detailhandel heeft in april 5,3 procent meer omgezet dan in april 2022, meldt het CBS. Het verkoopvolume was 4,8 procent lager. De omzet van de foodsector groeide met 8,1 procent en de omzet van de non-foodsector met 2 procent. Online is 3,2 procent meer omgezet dan een jaar eerder.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in april. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 2,7 procent hoger dan in april 2022. De omzet van de non-foodwinkels groeide in april 2023 met 2,0 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was 6,1 procent lager dan een jaar eerder. De drogisterijen, de winkels in meubels en woninginrichting en de winkels in recreatie-artikelen hebben in april meer omgezet dan in april 2022. Daarentegen hebben de winkels in consumentenelektronica, de kledingwinkels, de winkels in schoenen en lederwaren en de winkels in doe-het-zelfartikelen (inclusief keukens en vloeren) in april minder omgezet.

Omzet winkels in voedingsmiddelen ruim 8 procent hoger
De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in april 8,1 procent meer omzet behaald dan in april 2022. Het verkoopvolume was 4,3 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van de supermarkten lag 8,9 procent hoger, de omzet van de speciaalzaken was 2,8 procent hoger.

Online ruim 3 procent meer omgezet
De online omzet was in april 3,2 procent hoger dan in april 2022. Webwinkels (als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben 4,8 procent meer omgezet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers), was 1,3 procent hoger.

De online omzet van de winkels in voedingsmiddelen en drogisterijen en de winkels in overige non-foodartikelen lag in april 2023 hoger dan in april 2022. De online omzet van de consumentenelektronica en kledingwinkels was lager dan een jaar eerder.

Bron:

Deel artikel