Blog: De laatste puzzelstukjes, mijn hobby!

19-08-2019    09:31   |    Eric Kerklaan

Eric Kerklaan is Senior Technical consultant crop protection bij HortiPro. Hij schreef deze blog exclusief voor Goedemorgen.

Mijn naam is Eric Kerklaan, 53 jaar woonachtig in het zonovergoten Berkel en Rodenrijs. Getrouwd met Monique en we hebben één zoon, Sander.

“Heeft Eric hobby's?”, wordt weleens gevraagd. Mijn vrouw zegt dan altijd volmondig “ja, zijn werk is zijn hobby.” Dit klopt ook wel een beetje. Ik ben werkzaam bij HortiPro BV in Ermelo, in de functie van ‘Senior Technical Consultant Crop Protection’.

Samen met mijn collega Gerco Overweg ondersteunen wij tuinders en distribiteurs. Wij houden ons bezig met het ontwikkelen van de natuurlijke gewasbeschermingsproducten en de toepassing daarvan. In ons pakket zitten voornamelijk producten op basis van parasitaire schimmels, bacteriën, natuurlijke uitvloeiers, feromonen en biostimulanten. Onze portfolio is groeiende.
 
Even terug naar mijn hobby en beroep. Mijn vakgebied is namelijk te mooi om het alleen af te doen met het woord ‘werk’. Het kennisniveau in de tuinbouw neemt nog steeds snel toe en vooral op het gebied microbiologie en feromonen worden belangrijke stappen gemaakt. Toch is dit onderdeel van de gewasbescherming nog onderbelicht en ben ik ervan overtuigd dat hier nog veel te winnen is voor de tuinbouwbranche. De macrobiologie - dus alles wat vliegt en kruipt - heeft al een stevige plaats ingenomen in de strijd tegen ziekte en plagen. Ik ben van mening dat microbiologie de volgende stap is naar een verantwoorde en duurzame vorm van gewasbescherming.
 
Wanneer ik in gesprek met telers ben, hoor ik steeds vaker dat ook zij van mening zijn dat alleen chemische gewasbescherming een verloren strijd is. In gesprekken met vakgenoten hoor ik vaak dat het een hele puzzel is om voor een teler nog een IPM programma te maken. Alleen chemische gewasbescherming is niet de oplossing. Er zitten te veel haken en ogen aan een etiket in het kader van de toepassing. Met de macrobiologie zijn we goed op weg, maar daar valt nog veel te ontdekken en te ontwikkelen. Om meer speelruimte te krijgen lopen we tegen onbekende en blanco puzzelstukjes aan, namelijk microbiologie, verwarringsferomonen en ga zo maar door.

Ik pleit ervoor om via deze blog binnen de sector de laatste puzzelstukjes te vinden en in te kleuren. Anders zie ik mij genoodzaakt een echte hobby te zoeken!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Hij staat!

Drenthe Growers kende moeilijke tijdens nadat een deel van het bedrijf bezweek onder de sneeuwval eerder dit...