Proef met paprika onder LED goed van start gegaan

21-11-2019    10:31   |    Kas als Energiebron

In het vervolgproject ‘Jaarrond paprika met LED’ staan de paprikaplanten sinds 19 september in de afdeling. Dit jaar wordt geteeld in een grotere afdeling van 1.000 m2, daardoor is het mogelijk om het klimaat beter te controleren. In de hele kas is een SON-T basis van 80 µmol, aangevuld met twee verschillende LED-spectra.

Die LED-spectra zijn gekozen op basis van een spectrumproef bij Plant Lighting in Bunnik. Een LED-spectrum met 84% Rood, 6% Blauw en 10% groen (gerealiseerd met witte LED’s), met 30% verrood toegevoegd, is ingericht als hoofdspectrum. Om al dat rood te compenseren is er relatief veel verrood nodig. De gedachte achter het tweede spectrum was daarom: waarom niet minder rood en meer wit, dan is er minder verrood nodig?

Witte LED’s stralen een breed spectrum uit en verhogen zo vooral het aandeel blauw en groen. Het tweede spectrum bestaat daarom uit 67% rood licht, aangevuld met 12% blauw en 21% groen. Bij het tweede spectrum is precies genoeg verrood bijgehangen om ervoor te zorgen dat de zogenoemde PSS-waarden (een getal voor het effect van stuurlicht) van beide spectra exact hetzelfde zijn.

Strekking belangrijke rol
Inmiddels is het gewas flink wat weken verder en heeft het goed staan groeien. Ook de komende teelt zal de strekking van het gewas weer een belangrijke rol spelen. Hier zijn tot nog toe nog geen verschillen gemeten tussen de behandelingen. Plant Lighting heeft voorafgaand aan de teelt een planning opgezet die precies aangeeft hoeveel vruchten er wekelijks per stengel mogen worden bijgezet.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws