'Veel meer bedrijfsongevallen door risicovol werk'

15-10-2019    09:47   |    AD

Een kwart van de werknemers in een risicovol beroep zegt weleens slachtoffer te zijn geworden van een bedrijfsongeval. Vakbond CNV stelt dat het aantal ongelukken op de werkvloer veel hoger ligt dan uit de officiële cijfers blijkt. Boosdoener volgens de bond is de hoge werkdruk, die ervoor zorgt dat werkplekken onveiliger worden, aldus het AD.

De vakbond slaat alarm naar aanleiding van een onderzoek dat zij liet verrichten door Panelwizard. Van de bijna 1.100 mensen in een gevaarlijk beroep die werden ondervraagd, zei 25 procent zelf weleens een ongeluk te hebben gehad. Zij werken onder meer met gevaarlijke stoffen, zware machines of staan vaak op een ladder of steiger.

Verder gaf 36 procent aan dat er steeds meer onveilige situaties ontstaan door de hoge werkdruk. Volgens een kwart gaat bij hen op de werkvloer snelheid boven veiligheid. Bijna 1 op de 5 werknemers heeft zich wel eens ziek gemeld door een ongeval, zo blijkt uit de resultaten.

De cijfers uit het onderzoek zijn volgens scheidend CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden veel dramatischer dan de cijfers die de Inspectie SZW jaarlijks rapporteert. De inspectie rapporteerde over 2018 in totaal 4368 ongelukken op de werkvloer, ruim 900 meer dan in 2014. Ook het aantal bedrijfsongevallen met dodelijke afloop nam in die periode volgens de inspectie toe, van 54 naar 71 slachtoffers.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Is jouw collega echt ziek?

Het griepseizoen is aangebroken en het aantal ziekmeldingen op het werk zal ongetwijfeld snel stijgen. Toch...

Instagram: Aftermovie

Maarel Orchids nam afgelopen weekend afscheid van Arno en José. Twee dagen lang opende het bedrijf de deuren...

Instagram: Goedheiligman

Sinterklaar is vanacht langsgeweest bij Van der Voort Tomaten. Benieuwd wat zij hebben gekregen van de...