'Phalaenopsis richting fossielvrij' focust op bloemtakuitloop

26-02-2020    10:31   |    Glastuinbouw Nederland

Op 19 februari is het onderzoek ‘Phalaenopsis richting fossielvrij: Efficiëntere sturing op bloemtakuitloop’ van start gegaan. De proef wordt uitgevoerd in twee ruime klimaatkamers, uitgerust met zonlichtsimulatie, in het nieuwe onderzoekscentrum van Plant Lighting in Bunnik.

Doelstelling is een efficiëntere sturing op bloemtakuitloop. Het aantal bloemtakken is sterk bepalend voor de prijs die een phalaenopsis uiteindelijk oplevert. Als minder belichting en koeling benodigd blijkt, dan bespaart dat ook energie.

Phalaenopsis is in het kader van het streven naar een klimaatneutrale glastuinbouw een belangrijk gewas. Met een areaal van meer dan 200 ha en een teeltduur van bijna een jaar is het een energie-intensieve teelt. In de opkweekfase van een half jaar wordt de kas verwarmd tot 29˚C. Voor bloeiïnductie (19˚C) en de opvolgende afkweekfase (21˚C) is er in de zomer koeling nodig wat eveneens energie kost.

Daar komt nog eens bij dat er aanzienlijke belichtingsniveaus worden gehanteerd. Daarom werken de phalaenopsisbedrijven hard aan verduurzaming. De gewascoöperatie investeert samen met het programma Kas als Energiebron in strategisch onderzoek naar methoden om met minder belichting, koudebehoefte en CO2 te kunnen telen. Met succes tot nu toe.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

LinkedIn: 116 ha scherm!

Deze week zijn de klimaatschermspecialisten van Ridder gestart met de eerste levering voor een totaal van 116...