Op weg naar uniforme chrysantenteelt op water

Op weg naar uniforme chrysantenteelt op water

Na ruim dertig proeven met chrysantenteelt op water bij Proeftuin Zwaagdijk nadert het systeem het stadium van praktijkrijpheid. Belangrijkste punt is nog een constant uniform gewas. Stap voor stap is sinds 2015 gebouwd aan een robuust systeem van chrysanten telen op waterbassins van circa 30 cm diep, de zogenaamde deep flow techniek.

Het gewas hangt in drijvers die op een voedingsoplossing rusten. "De proeven verlopen goed", vertelt onderzoeker Matthijs Blind. "We zien geen uitval van betekenis. Dat is opmerkelijk, want we ontsmetten nooit. Sinds de herinrichting van de proefkas in 2016 telen we op hetzelfde water. We vullen alleen bij wat er verdampt."

Takgewicht
Voorheen was het lastig om het juiste takgewicht te halen, maar dat is steeds minder een probleem. "Bij de vorige proeven zaten we met het takgewicht zelfs boven de referentie, een praktijkbedrijf. Maar we zijn nog niet tevreden over de uniformiteit. De telers geven aan dat dat moet worden opgelost, wil het voor de praktijk interessant worden. We denken dat de ongelijkheid aan de manier van stekken ligt. In principe moet je dat onder controle kunnen krijgen. Maar het bewijs moet nog wel worden geleverd."
Zelf stekken is nodig omdat er geen stekbedrijf bestaat dat bewortelt op water.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Waterproof

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v