Ontwikkelingen energie lastig te voorspellen

Ontwikkelingen energie lastig te voorspellen

De Nederlandse gasvoorraad is de laatste dagen stabiel gebleven rond een vulgraad van 65%, maar het frisse weer zorgt ervoor dat er op een hoger tempo gas onttrokken wordt. Op 19 november was het slechts 4 miljoen m3/dag, maar op 23 november al 45 miljoen m3 per dag. De komende week wordt er minder LNG verwacht, waardoor de verwachting is dat de voorraden verder zullen afnemen.

Dat laat AgroEnergy in haar wekelijkse marktupdate weten.

De temperaturen duiken dit weekend ruim onder het langjarig gemiddelde, maar lopen volgende week weer op richting 8 graden Celsius. Na een onstuimige vrijdag neemt de windkracht op zaterdag en zondag flink af. De werkdagen van volgende week zien er vrij donker en druilerig uit, waarbij de wind de EPEX- en daggasprijs mogelijk wat omlaag drukt.

Kortetermijncontracten zeer gevoelig
De kortetermijncontracten zijn zeer gevoelig voor allerhande nieuwsberichten, van weersvoorspellingen tot NordStream2-berichtgeving. Op basis van het huidige vraag- en aanbodplaatje is er weinig reden om heftige prijsbewegingen te verwachten, maar in de huidige nerveuze markt is dit erg lastig te voorspellen. Een milde decembermaand kan wellicht voor wat verlichting zorgen.
 
Gas en elektra lange termijn
Zoals gezegd komt het OPEC+-verband op 2 december weer samen om de huidige stand van zaken in de oliemarkt door te nemen. Ondanks de druk van landen als de VS houdt de OPEC voorlopig vast aan de geleidelijke maandelijkse productieverhoging van 400.000 vaten per dag.

Het is verder interessant om te zien hoe de Duitse coalitie zich gaat positioneren in de komende maanden. Er zijn enkele uitgangspunten geformuleerd, die nu geconcretiseerd moeten gaan worden. Dit heeft naar verwachting vooral impact op de emissierechtenmarkt, en daarmee ook op de elektriciteit- en gasmarkt.

Bron: AgroEnergy

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v