Van Dam: 'Geen bulk promoten maar kennis en technologie'

26-09-2016    10:59   |    Financiele Dagblad

Nederland gaat de export van agrarische technologie sterk bevorderen en zal voortaan minder energie steken in de promotie van bulkproducten die niet duurzaam geproduceerd zijn. 'Het buitenland heeft meer interesse in onze kennis en technologie dan in onze primaire producten', aldus staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken, zo meldde de weekendeditie.

De staatssecretaris heeft zijn exportstrategie naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij wil een andere focus aanbrengen in het beleid, zo blijkt uit zijn stuk ‘Toekomstbestendige Agrofood Export’, aldus het artikel in het FD. "Producten die afbreuk doen aan het imago van Nederland, zoals de plofkip, gaan we niet meer in de etalage zetten."

Kwetsbaar door prijsschommelingen
De agrarische export, inclusief machines, bedroeg vorig jaar bijna €90 mrd. Dat is een vijfde van de totale goederenexport van Nederland. Driekwart van de agrarische producten wordt in de Europese Unie afgezet. Volgens EZ is de agrarische sector kwetsbaar omdat het zo sterk op het buitenland is georiënteerd. De prijsschommeling van veel producten is groot en een handelsboycot zoals die door Rusland toont de kwetsbaarheid van de varkensketen, de zuivel en de tuinbouw. "Concurrentie puur op prijs en volume levert geen recept voor duurzame groei. We moeten onderscheidend zijn", aldus Van Dam.

Van Dam geeft aan dat hij een sterke primaire sector wil houden in Nederland, maar ziet dat de export van kwaliteitsgroente, zaden, tuinbouwkassen en melkrobotten kansrijker is en daarom voorrang moet krijgen bij de internationale promotie. Hij licht toe: ‘De vraag naar voedsel neemt snel toe. Veel productie zal lokaal plaatsvinden, in Afrika of Azië. Nederlandse boeren of telers kunnen die productie nooit aan. Maar wij hebben wel de kennis en technologie in huis.’ Volgens de bewindsman liggen er vooral groeikansen buiten Europa, in landen waar onvoldoende voedsel wordt geproduceerd om de snelgroeiende bevolking in de toekomst te voeden.

Ambassades worden geïnstrueerd
Van Dam zet in op een betere markttoegang voor Nederlandse goederen en gaat de ambassades instrueren hun inzet meer te richten op de export van kennis, technologie en kwaliteitsproducten. Er komt geen uitbreiding van het aantal consuls of landbouwraden, wel soms een verschuiving. Zo komt er een landbouwraad in Iran, een land dat veel perspectief biedt voor de Nederlandse agrarische sector.Bij de samenstelling van handelsmissies krijgen jonge innovatieve bedrijven en startups speciale aandacht. Het aantal missies zal gelijk blijven, stel Van Dam.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Hij staat!

Drenthe Growers kende moeilijke tijdens nadat een deel van het bedrijf bezweek onder de sneeuwval eerder dit...