Meer fraude via WhatsApp

Meer fraude via WhatsApp

In deze tijden stijgt het aantal gevallen van oplichting via WhatsApp enorm, meldt het AD. Criminelen misbruiken het intensieve gebruik van sociale media, nu families en vrienden elkaar minder zien.

Fraude via WhatsApp neemt al een tijdje toe en lijkt te pieken tijdens de coronacrisis, bevestigt de politie, die het fenomeen liever vriend-in-noodfraude noemt.

Voor de lockdownmaatregelen kwamen er in Amsterdam gemiddeld twee aangiften per week binnen wegens whatsappfraude, in de tweede helft van maart stijgt dat naar tien per week. En nu het sinds 30 april ook mogelijk is om online aangifte te doen, explodeert het aantal meldingen. "Omdat we sociale media tijdens de lockdown véél meer gebruiken, is het bereik van cybercriminelen groter geworden", zegt Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland. "Ze kunnen meer doelwitten makkelijker benaderen."

Ook de politie ziet een forse groei van het fenomeen. "Normaal gesproken ga je met dit soort verzoeken bij ­iemand langs, maar dat kan nu niet, dus er is minder argwaan", zegt rechercheur Yoanne Spoormans. "Bovendien is het in tijden van groeiende werkloosheid goed voorstelbaar dat familie of vrienden acuut hulp nodig hebben bij een financieel probleem. Dat draagt waarschijnlijk bij aan de groei van deze oplichting." Volgens Spoormans komt het bedrag dat oplichters hun slachtoffers afhandig weten te maken gemiddeld uit op ongeveer 2500 euro, met uitschieters naar 11.000 euro. "Het is enorm lucratief."

Lees het hele artikel

Bron: AD

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v