Van der Tak wil chemische middelen tegen bruinrot

15-05-2018    11:05   |    Tessa de Bruine

Bruinrot is op dit moment een groot probleem in de rozenteelt. Meerdere bedrijven zijn al geruimd. Voorzitter van LTO Nederland Sjaak van der Tak gaat dinsdagmorgen naar Brussel om te pleiten voor chemische middelen die gebruikt kunnen worden tegen bruinrot in de rozen.

Bij een deel van de rozenbedrijven in Nederland is er bruinrot. Met de producten van nu valt de ziekte niet te bestrijden, want biologische bestrijdingsmiddelen werken niet tegen bruinrot. De overheid controleert nu bedrijven. In 2015 en 2016 werd het ook geconstateerd en een deel van de bedrijven werd toen geruimd.   

Sjaak van der Tak zegt dat hij nu een beroep doet om dezelfde compensatie aan de tuinders te geven als bij de EHEC-crisis. CDA en VVD hebben inmiddels Kamervragen gesteld aan landbouwminister Carola Schouten.

Zo wil onder meer Tweede Kamerlid Arne Weverling opheldering van de landbouwminister over de bron rondom besmettingen met de bacterie Ralstonia solanacearum (bruinrot) die in april op een snijrozenkwekerij werden aangetroffen.

Kamerleden willen weten of het klopt dat de besmettingsbron nog steeds niet is gevonden. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)  wordt gevraagd op welke manier dat onderzocht wordt en wanneer er resultaten worden verwacht.

Uitbraak Ralstonia in 2015

Ook willen Kamerleden opheldering over hoe de uitbraak van Ralstonia in 2015, toen werden de kwekerijen van acht Nederlandse snijrozentelers geruimd vanwege een besmetting met de gevreesde bacterie. Of deze gedupeerde telers een schadevergoeding krijgen toegekend is onduidelijk.

Van der Tak wil weten of Schouten op korte termijn verwacht de betrokken ondernemers duidelijkheid te kunnen geven over het wel of niet toekennen van een schadevergoeding, en zo nee, waarom niet. Ook gaat hij nu op weg naar Brussel om te vragen of er chemische middelen gebruikt mogen worden om de bruinrot te bestrijden. 

Schadevergoeding via EU-verordening

Daarnaast willen de Kamerleden van Schouten weten of deze bedrijven geen tegemoetkoming in de schade krijgen op basis van de Plantenziektenwet. Ook vragen ze de minister of de betrokken rozentelers op basis van EU-Verordening 702/2014 aanspraak kunnen maken op steun voor het herstel van geleden schade.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Voor groot en klein

Rotterdam stond afgelopen weekend in het teken van tuinbouw. En dat event trok de aandacht van grote en kleine...

Twitter: Groot succes

Veel bedrijven uit de glastuinbouw maakten dit weekend het succesvolle tuinbouwevent in Rotterdam mogelijk....