'Madeliefjes aan rand ravijn' (2)

17-02-2017    09:35   |    KAS TuinbouwCommunicatie

Een weblog van Marcel Schulte, mede-eigenaar van Holland Gaas in Maasdijk, exclusief voor de GroenteNetten en SierteeltNetten. Deze bijdrage werd eerder gepubliceerd in de meest recente uitgave van KAS.

Heb je dat wel eens, dat je lekker bezig denkt te zijn, maar dat ineens, volledig onverwachts, iemand je loeihard voorbij komt? Dat de situatie onder controle lijkt, maar je in een oogwenk achterligt, zomaar vanuit je dode hoek?

Ik moest dit dus onlangs ervaren. In de race om een insectengaassysteem te verkopen aan een buitenlandse rozenkweker had ik te maken met een andere aanbieder. Geen probleem, dit gebeurt bijna altijd, maar als organisatie probeer je een streepje voorsprong te creëren, toch? In dit geval leek ik echter volledig kansloos. De andere aanbieder was zo goed, echt niet normaal. Hopeloos en hulpeloos leek de situatie, radeloos en reddeloos was ik. Zo’n tegenstander is slecht voor het zelfvertrouwen. Vroeger was ik een twijfelaar, maar nu ben ik daar niet meer zo zeker van…

Ik kon alles aan het systeem uitleggen, aantonen, onderbouwen. Ik trok alle registers open, maar tegelijkertijd maakte hij drie meter verder een dinerafspraak met de vrouw van de rozenkweker om daarna een dansje te wagen in de meest sneue discotheek die de regio daar te bieden heeft; een geniale actie. Op welke verkoopcursus heeft hij dat geleerd? En dan ik, met mijn kekke infomap en mijn eeuwige monsterraampje, dat oogt dan ineens heel autistisch natuurlijk.

Eigenlijk zou ik me dood moeten irriteren aan dit individu, maar het lukt me niet. Hij hééft het gewoon; hoe frustrerend is dat dan? Misschien ken je ook zo’n type: een notoire clown, een crowdpleaser, hardcore optimist, rasentertainer pur sang. Empatisch, goudeerlijk, tikkeltje naïef overkomend en met een ongeneeslijke glimlach, hij had het allemaal! Zijn hele houding ademt een provocerend positivisme uit. Een gevalletje eeuwige jeugd; zo'n type die je op z'n zestigste bij de Eerste Hulp aantreft met een knikker in z'n neus. Maar goed, alles wijst helaas in zijn richting.

Wellicht is er nog één redding: in zijn bestaande afdelingen moeten ook insectengaassystemen komen die wat hoofdbrekens zullen veroorzaken. Dit is een enorme uitdaging omdat het diverse typen kassen zijn, van diverse bouwers en neergezet in een tijdspanne van circa dertig jaar. Ik denk zomaar dat de concullega in kwestie hier zijn vingers niet aan wil branden. Voor ons natuurlijk ook een uitdaging en tevens heel risicovol, maar de mooiste madeliefjes groeien altijd aan de rand van het ravijn.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Stream Dag van de Tuinbouw

Het avondprogramma van de Dag van de Tuinbouw, inclusief de Tuinbouw Toptafel, is nu online terug te kijken....