Invloed LED op biologische plaagbestrijding

Invloed LED op biologische plaagbestrijding

Binnen het Kas als Energiebron-project 'LED bij zonlicht' en 'Duurzame teeltsystemen met LED' is er, naast de effecten van LED op de gewasgroei en -ontwikkeling, ook gekeken naar de effecten van LED op de gewasgezondheid. In een artikel op de website van Kas als Energiebron wordt een beknopte samenvatting gegeven van de resultaten tot dusver.

Voor de effecten van LED op biologische plaagbestrijding is het belangrijk om de directe effecten en de indirecte effecten - die via veranderingen in de plantweerbaarheid lopen - apart te beschouwen. Terwijl planten rood licht efficiënt kunnen gebruiken voor de fotosynthese, kunnen mijten en insecten geen licht in het rode en verrode gedeelte van het spectrum waarnemen. Wel hebben mijten en insecten fotoreceptoren voor UV-A en groen licht en kunnen sommige soorten ook blauw licht waarnemen. De verwachting was daarom dat natuurlijke vijanden die overdag op zoek gaan naar plaaginsecten, zoals sluipwespen, minder actief zijn onder lichtspectra met weinig voor hen waarneembaar groen licht.

Zoek- en parasiteringsactiviteit

In het KaE-project 'LED bij zonlicht' was inderdaad te zien dat de sluipwespsoort Aphidius ervi twee keer zoveel bladluizen parasiteerde onder een 'wit' LED-spectrum (met gelijke delen rood, groen en blauw licht) dan bij een rood-blauw LED-spectrum (dat bestond uit 95% rood en 5% blauw licht). Dit resultaat kwam overeen met informatie uit de literatuur.

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v