Serie 'loonbedrijf in beeld': De 3 Koningen

09-11-2017    09:42   |    KAS TuinbouwCommunicatie

Tijdens de teeltwisseling stellen we in de rubriek Loonbedrijf in Beeld 5 verrassende vragen aan een loonwerker. Vandaag is het de beurt aan René de Koning van De 3 Koningen uit Steenbergen.

Loonbedrijf in Beeld is powered by Royal Brinkman en Hermadix Shading Agents

De 3 Koningen, wat een bijzondere naam.

“We doen het met z’n drieën: Frank, Robert en ik. Als je dan De Koning heet… Als mensen ons niet kennen, denken ze wel eens dat we bierbrouwer zijn, of zo. We hebben ook een café, maar dat is toeval.”

Een drukke tijd voor de boeg?
“Vanaf eind oktober zijn we druk bezig met reinigen van het glas in de kas. Dat moet snel en efficiënt gebeuren, want tijdens de teeltwisseling zijn wij één van de vele schakels. Dan gaat mijn wekker soms om 4.30 uur. Onze ploegen spuiten het kasdek eerst volautomatisch in met een spuitwagen. Afspoelen doen medewerkers handmatig op hydrocarts. Tijdens de teeltwisseling reinigen wij zo’n drie miljoen vierkante meter glas.”

Wat was de meest bijzondere klus die jullie ooit hebben gedaan?
“Vorig jaar hebben wij splinternieuwe kassen in Terneuzen van in totaal 45 hectare ontdaan van bouwstof. Eén kas had een grootte van 18 hectare. Zo groot had ik ze nog niet gezien.”

Nog andere specialismen dan glasreinigen?
“Jazeker. Dekwassen doen we het hele jaar door, bij groentetelers wel drie keer per jaar. Het aanbrengen van coatings van Hermadix start eind maart en gaat door tot juni. Die planning luistert nauw, want het opbrengen kan vaak alleen ’s ochtends bij de juiste weersomstandigheden. En in augustus halen we de coatings er weer af met Removit.”

Welke ontwikkelingen zie je bij klanten?
“Schaalvergroting heb ik al genoemd. We zien meer vraag naar coatings, maar ook het gebruik van andere glassoorten, bijvoorbeeld diffuus glas of glas met AR-coating. Dat betekent dat wij met andere middelen reinigen. Daarover hebben we nauw overleg met de leveranciers. Overigens hebben we midden in de zomer een krijtlaag over diffuus glas aangebracht, omdat de teler het gewas te schraal vond staan. Het blijft zich verder ontwikkelen.”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Bollen geplant op Keukenhof

Om Keukenhof en het bloembollenvak een hart onder de riem te steken, hebben Foeke Gardenier en Sam van Egmond...

NAGF stopt na 5 jaar

Na vijf jaar komt er op 1 januari 2022 een eind aan het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). NAGF...