ING positief gestemd over ontwikkeling tuinbouw

ING positief gestemd over ontwikkeling tuinbouw

Tomatentelers boekten in 2019 resultaten die net iets achter het vijfjarig gemiddelde bleven. Voor telers van paprika en komkommer was 2019 een goed jaar. De sierteelt op zijn beurt profiteerde van de groei in koopkracht.

Dat blijkt uit cijfers van het ING Economisch Bureau, dat tevens vooruit blikt op 2020.

Tomatentelers boekten in 2019 resultaten die net iets achter het vijfjarig gemiddelde bleven. Het Spaanse areaal loopt in omvang terug. Nederlandse telers kunnen in dit gat springen, omdat inmiddels 40% van de teelt belicht is. Het tomatenvirus, dat samen met andere ziektes in binnen- en buitenland voor onzekerheid zorgt, kan voor schade zorgen, maar ook tot schaarste leiden, wat de prijzen doet stijgen. Voor telers van paprika's en komkommers was 2019 een goed jaar. Bij komkommers bleven de prijzen na een stroeve start sinds juni goed. De paprikaprijzen stelden na een prima zomer vanaf september teleur. Er zijn niet alleen verschillen in resultaten tussen de belangrijkste kasgroenten, ook tussen bedrijven onderling in het zelfde segment nemen deze toe. De grotere bedrijven doen het beter aan zowel de kostenkant (bv. efficiëntere teeltwisseling) als de omzetkant (bv. via de verpakkingsmarge).

Groei sierteelt
De prijsontwikkeling in de sierteelt was in 2019 beter dan die van de afzet. De groei van de exportwaarde van bloemen en planten (+3,3%) was fors hoger dan de totale omzetgroei (+1%). De uitvoerwaarde van potplanten groeide met 4,3% iets sterker dan die van snijbloemen (+3,6%). In Nederland neemt de koopkracht in 2020 toe, dus de verwachtingen voor de binnenlandse omzet zijn positief, mede door de toenemende populariteit van sierteeltproducten bij jongere consumenten. De consumptiegroei in Europa blijft constant. Oost-Europa, met voorop Polen blijft groeimarkt nr.1.

Brexit onzekerheid blijft
Grootste vraagteken blijft het VK vanwege de Brexit. Onzekerheid over de impact op de Nederlandse export blijft. Zo blijft het voorlopig onzeker of de afgesproken onderhandelingsperiode voor een nieuw handelsakkoord, die loopt tot eind 2020, haalbaar is. Via wisselkoersontwikkelingen is dit bepalend voor de ontwikkeling van de exportwaarde in 2020. Van een teruglopende vraag hebben telers en handelaren tot nu toe weinig gemerkt. Britse afnemers proberen ondertussen langjarige contracten af te sluiten met hun leveranciers. Dit duidt erop dat ook na de brexit geďmporteerde sierteeltproducten welkom zijn. Nederlandse handelaren lijken een stapje voor te liggen: ze hebben het logistieke proces prima op orde en kunnen jaarrond leveren. Niets is echter vanzelfsprekend: een indirect effect van de brexit-onzekerheid is dat supermarktketen Tesco zijn businessmodel onder handen heeft genomen en een grote Nederlandse leverancier buitenspel heeft gezet.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v