'Harde klappen vallen nu al in de tuinbouw'

08-10-2021    09:51   |    Goedemorgen

De energiecrisis zorgt nu al voor grote problemen bij bedrijven in de glastuinbouw. Dat liet Alexander Formsma, Beleidsspecialist Energie & Klimaat bij Glastuinbouw Nederland, vanochtend weten op Paprika Tasty Radio.

Formsma spreekt van een ongekende situatie door de hoge energieprijzen die ondernemers hard raakt. "Er vallen nu al harde klappen. Teelten worden uitgesteld of helemaal geannuleerd, kassen worden leeggemaakt, telers stoppen met belichten en er wordt zelfs product vernietigd."

Het is een zeer zorgelijke tijd, zo liet Formsma weten die niet alleen telers, maar de hele sector uiteindelijk raakt. Immers, waar teelten worden stopgezet, neemt ook de afname van benodigdheden af. "Het zijn dominosteentjes en ze zijn al aan het vallen. Er is grote onzekerheid bij iedereen. Vanuit Glastuinbouw Nederland proberen wij ondernemers te ondersteunen waar mogelijk."

Een speciaal crisisteam gaat de energieprijzen voor bedrijven de komende tijd intensief volgen en bekijken welke acties nodig zijn. Door in gesprek te gaan met de overheid, banken en energiebedrijven hoopt Glastuinbouw Nederland gezamenlijk tot oplossingen te komen om de schade voor de glastuinbouw te beperken.

Luister het volledige gesprek met Alexander Formsma hier terug


Reacties (1)

L de Moor 1 week ago

Ik weet nog goed dat wij in de jaren 70 van de vorige eeuw een energie crisis hadden toen moest 1 kuub gas ineens 45 cent worden dit hebben we toen ook overleefd.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Vitaminebommetjes!

Om gezond snacken bij de jeugd te stimuleren, stond Growers United gisteren tijdens de Nationale Groente- en...