'Grote bedrijven moeten meebetalen aan herstel'

'Grote bedrijven moeten meebetalen aan herstel'

De belangrijkste dag voor Ursula von der Leyen als president van de Europese Commissie is woensdag aangebroken. De Duitse stelt woensdag een ongekend miljardenpakket voor om de gevolgen van de coronacrisis in te perken. Grote bedrijven gaan wat haar betreft meebetalen aan het herstel, want Brussel wil zelf belasting gaan heffen.

De Commissie wil zelf geld gaan ophalen op de kapitaalmarkt en dit uitlenen dan wel schenken aan landen die dit nodig hebben om er economisch weer bovenop te komen. Lidstaten staan hiervoor garant, maar via de Europese begroting komt er wel een rekening bij de lidstaten te liggen.

Door het zelf heffen van bepaalde belastingen hoopt het dagelijks bestuur van de EU een verhoging van de nationale afdrachten te kunnen beperken. Maar zogeheten eigen middelen voor de EU zijn voor een land als Nederland altijd controversieel, omdat een lidstaat er minder controle op heeft.

Er zou naar verluidt een heffing van 0,1 procent op de omzet moeten komen van bedrijven die meer dan 750 miljoen euro wereldwijd omzetten. Daarmee zou 10 miljard euro de schatkist in stromen. Bij de eerder gepresenteerde Green Deal ging het ook over een heffing op plastic en een CO2-belasting op goederen van buiten de Unie, die 'vies' zijn geproduceerd. Die worden opnieuw aangekondigd. Ook een Brusselse greep in de opbrengsten uit de handel in emissierechten tussen bedrijven is in de maak. De scheepvaart en de luchtvaartsector worden specifiek genoemd.

Bron: Telegraaf

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v