Groentenexporteur te creatief met verplichte stempels

18-02-2019    09:15   |    Goedemorgen

Op vrijdag 15 februari 2019 is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op de thee geweest bij een groentenexporteur in Zuid-Holland, die vooral handelt op landen buiten de EU. Niet alleen voor de gezelligheid, ook omdat er strafrechtelijk onderzoek loopt naar fraude met stempels.

Verpakkingshout en pallets die worden gebruikt voor export buiten de Europese Unie moeten behandeld worden tegen Aziatische boktor en het dennenhoutaaltje. Pallets worden dertig minuten lang tot tenminste 56 graden verhit om alle enthousiaste meereizende organismen naar betere orden te sturen. Als een stuk functioneel hout behandeld is, krijgt het een zogenaamde ISPM15-stempel. 

Het bedrijf in Zuid-Holland gebruikte een stempel uit een ander land, waardoor het leek alsof het hout behandeld was. Terwijl dat wellicht helemaal niet zo was! Dat is heel creatief en een innovatieve manier om veel kosten te besparen als ondernemer, maar het is niet helemaal zoals de NVWA het graag ziet. Complimenten voor de NVWA, zo blijft het systeem betrouwbaar.

Lees meer bij NVWA.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Blog: De discount economie

Een weblog van Maarten van der Leeden, accountmanager bij Rijk Zwaan. Hij schreef deze blog exclusief voor Goedemorgen.