Goedkoper afvalwater zuiveren met bacteriën

19-08-2019    07:45   |    Glastuinbouw Waterproof

Voordat afvalwater naar riool of sloot verdwijnt, moeten middelen voor minstens 95% worden verwijderd. Daarvoor bestaan installaties die met geavanceerde oxidatie werken. Er zijn echter ook bacteriën die de middelen kunnen afbreken. En misschien is dat wel goedkoper.

De zuiveringsplicht bestaat nu anderhalf jaar. Op de zogenaamde BZG-lijst staan zuiveringsinstallaties die in staat zijn om gewasbeschermingsmiddelen voor minstens 95% uit het water te halen, voordat het wordt geloosd. Ze werken met oxidatietechnieken en maken gebruik van waterstofperoxide, UV, ozon of een combinatie daarvan. Ook adsorptie aan actieve kool is een techniek.

Het kan echter ook op een heel andere manier: er bestaan in de natuur bacteriën die de middelen af kunnen breken. Voor die bacteriën is het gewoon voedsel. In principe zouden de kosten van deze natuurlijke afbraak lager kunnen uitvallen. KWR en Wageningen University & Research, business unit Glastuinbouw onderzoeken nu de mogelijkheden, ondersteund door bedrijven en organisaties (zie onderin dit artikel).

Collectief ingezameld water
“We doen dat in eerste instantie voor collectief ingezameld water. Wellicht liggen er op een individueel bedrijf ook mogelijkheden, maar daar komt het lozingswater in pieken. De bacteriën moeten echter juist voortdurend worden voorzien van voeding. Bij een collectief heb je een meer constante stroom”, vertelt onderzoeker Jim van Ruijven van Wageningen University & Research.

Een uitdaging is dat er niet zo veel bekend is over bacteriën die gewasbeschermingsmiddelen afbreken. Zo is niet duidelijk welke soorten het goed doen. Van de andere kant hebben drinkwaterbedrijven al lang ervaring met zuivering. “Het water dat zij behandelen wijkt echter af van tuinbouwwater. Er zitten minder organische vervuiling en minder meststoffen in. Daarom zijn we toch eerst in het lab gestart met testen”, vertelt Van Ruijven.

Lees hier het volledige artikel


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws