Glastuinders boos over ODE-schuif elektriciteit

15-10-2019    10:27   |    Energeia

Glastuinbouw Nederland is het niet eens met de voorgestelde schuif in de Opslag Duurzame Energie (ODE). Die zou ervoor kunnen zorgen dat tuinbouwers hun gasgestookte WKK's weer aanzetten, stelt de belangenvereniging.

Tuinders worden geraakt door de voorgenomen verhoging van de belastingtarieven in de hogere verbruikscategorieën van de ODE. Het gaat met name om de derde schijf, met een elektriciteitsverbruik tussen de 50.000 kWh en de 10.000.000 kWh. Dat tarief stijgt met 177%, blijkt uit de toelichting bij Wet fiscale maatregelen klimaatakkoord.

In die schijf bevindt zich het grootste deel van de tuinbouwsector, liet Glastuinbouw Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak in een reactie weten. Zij gebruiken de elektriciteit, met name voor belichting van gewassen. Coalitiepartij CDA heeft over dit onderwerp vragen gesteld in de Tweede Kamercommissie Financiën.

WKK's
De tuinbouw wil overstappen van eigen elektriciteitsproductie naar inkoop van elektriciteit. Doel is om de glastuinbouw klimaatneutraal in 2040 te maken. Op dit moment gebruiken veel tuinders gasgestookte warmtekrachtkoppelingsinstallaties (WKK's) om hun kassen te voorzien van warmte, elektriciteit en CO2. Omdat een WKK een productie-installatie is, betalen de tuinders over het gas dat in de WKK's wordt verstookt geen energiebelasting of ODE. Nu de ODE voor ingekochte elektriciteit scherp omhoog gaat, is de verleiding om de fossiele WKK weer aan te zwengelen groot, zo vreest Glastuinbouw Nederland.

Verdeel de verhoging van de ODE procentueel evenredig over alle belastingschijven, stelt Glastuinbouw Nederland voor. De tarieven in de tweede en vierde schijf, dat wil zeggen, de schijf voor verbruikers tussen 10.000 kWh en 50.000 kWh en die boven 10.000.000 kWh, gaan een stuk minder steil omhoog; respectievelijk 33% en 35%. Dan wordt niet één club extra hard getroffen, zegt de tuindersorganisatie.

Grootverbruikers
Het is de vraag wat dat zou doen met de opbrengst van de ODE. Bedrijven die meer dan 10.000.000 kWh elektriciteit verbruiken en deelnemen aan de energiebesparingsafspraken in de MJA of de MEE-convenanten kunnen vrijstelling krijgen van de energiebelasting en de ODE. Dat geldt voor de overgrote meerderheid van deze bedrijven. Deze MJA/MEE-convenanten lopen eind 2020 af.


Reacties (1)

Mieke Hogervorst at 15.10.2019

Tuinders worden net als de boeren uitgekleed!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Is jouw collega echt ziek?

Het griepseizoen is aangebroken en het aantal ziekmeldingen op het werk zal ongetwijfeld snel stijgen. Toch...

Instagram: Aftermovie

Maarel Orchids nam afgelopen weekend afscheid van Arno en José. Twee dagen lang opende het bedrijf de deuren...

Instagram: Goedheiligman

Sinterklaar is vanacht langsgeweest bij Van der Voort Tomaten. Benieuwd wat zij hebben gekregen van de...