Gewas en energie in balans

15-10-2019    10:20   |    Kas als Energiebron

Na acht weken telen zijn de eerste tomaten geoogst in het project ‘Fossielvrije belichte tomaat’ bij Delphy Improvement Centre in Bleiswijk. De BCO is tevreden over de stand van het gewas op dit moment. Energetisch staat de teller op dit moment op 0,3 m3/m2 netto warmte input.

In de eerste weken van de teelt was het wat zoeken naar de inzet van het ontvochtigingssysteem. In die periode blijft het vocht over het algemeen gemakkelijk onder de ingestelde grenswaarde, waardoor de ontvochtiging beperkt kan worden benut. Om in deze fase van de teelt de warmtevraag en oogst in de kas in balans te krijgen, is het systeem de eerste paar weken op de dag ingezet met een koelfunctie.

Nu het gewas een volwaardige LAI heeft bereikt en de inzet van de belichting en schermen toeneemt, is de regeling weer ingezet op basis van VD. De eerste acht weken van de teelt heeft dit geresulteerd in een totale warmtevraag van 4,58 m3/m2 en een koude oogst van 4,26 m3/m2. Het verschil is met name ontstaan in de eerste twee weken van de teelt, waarbij op basis van de sturing op vocht te weinig werd geoogst. De afgelopen vier weken kon de warmtepomp de volledige warmtevraag van de kas invullen.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Is jouw collega echt ziek?

Het griepseizoen is aangebroken en het aantal ziekmeldingen op het werk zal ongetwijfeld snel stijgen. Toch...

Instagram: Aftermovie

Maarel Orchids nam afgelopen weekend afscheid van Arno en José. Twee dagen lang opende het bedrijf de deuren...

Instagram: Goedheiligman

Sinterklaar is vanacht langsgeweest bij Van der Voort Tomaten. Benieuwd wat zij hebben gekregen van de...