Fossielvrije teelt vraagt meer latente warmteoogst

22-07-2021    09:51   |    Kas als Energiebron

In Kas2030 bij Wageningen University & Research in Bleiswijk worden vier gewassen geteeld zonder emissie van CO2, water en nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen. Een daarvan is potanthurium. De warmtevraag in de potanthuriumteelt is relatief hoog, voor een onbelichte teelt ruim 30 m3/m2. De warmte van de lampen voorziet in de belichtingsperiode, met name in de periode medio november tot medio februari, in een deel van de warmte behoefte van de kas.

Een belangrijke aanvulling aan de warmtevoorziening in het fossielvrije kasconcept zou de ontvochtiging kunnen zijn, waarmee latente warmte uit de kas kan worden teruggewonnen om op andere momenten de kas mee te verwarmen.

Drie schermen
De oogst latente warmte die middels de ontvochtiging zou moeten worden verzameld, viel in de eerste winters echter tegen: er wordt nauwelijks warmte geoogst omdat er heel weinig ontvochtigingsvraag is. De gevels, hoewel dubbel beglaasd, zorgen door het grote buitenoppervlak van deze afdeling (circa 66% geveloppervlakte ten opzichte van vloeroppervlakte) voor een te grote ontvochtiging. De drie schermen die zijn geïnstalleerd (donkerdoek, transparant energiedoek en een open zonnedoek) zorgen voor een grote vochtstroom naar het kasdek. Doordat er zoveel vocht tegen het kasdek en gevels condenseert, is er juist een bevochtigingsvraag. Er wordt nog veel verneveld en het verdampen van al dat ingebrachte vocht vraagt ook energie. In totaal is er van 1 juli 2020 tot 1 juli 2021, 16 m3/m2 aardgasequivalenten aan warmte nodig geweest, naast 94 kWh voor de lampen die maximaal 12 uur per dag zijn gebruikt. De lampwarmte draagt bij aan het verwarmen van de kas, waarbij een lange belichtingsperiode gunstiger is. Helaas laat de anthurium bij daglengtes van 16 uur bladschade en meer bloemsteelstrekking zien.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Hij staat!

Drenthe Growers kende moeilijke tijdens nadat een deel van het bedrijf bezweek onder de sneeuwval eerder dit...