FloraHolland bouwt nieuwe koelcel bovenop bestaande

01-09-2020    10:04   |    Royal FloraHolland

Royal FloraHolland heeft voor de zomer in Aalsmeer koelcel 126 in gebruik genomen. De nieuwe koelcel is bovenop koelcel 026 gebouwd. Koelcel 126 heeft een oppervlak van bijna 3000 m2 en een capaciteit van 850 stapelwagens. De nieuwe energiezuinige koelcel vervangt deels de verouderde koelcel 021 uit 1983, die niet meer aan de hedendaagse eisen voldeed.

De vraag naar koelruimte op de locaties van Royal FloraHolland is groot. Door de introductie van fulfilment (orderpicking) zal de vraag naar vierkante meters koelcapaciteit alleen maar toenemen. In nieuwe koelcellen moet gebruik worden gemaakt van natuurlijke koudemiddelen (ammoniak/koolstofdioxide) met een heel laag GWP (Global Warming Potential). De gekozen energiezuinige methode is dan ook volledig in lijn met de duurzaamheid doelstellingen van Royal FloraHolland. Bovendien is de TCO (Total Cost of Ownership) gunstiger dan die van alternatieve oplossingen. Met deze installatie kan de cel ingesteld worden op een temperatuur van tussen de 1 en 12 graden Celsius. Op dit moment staat de cel in de avond en nacht ingesteld op 4 graden en overdag op 8 graden.

Verlengde kettingbaan
Om de stapelwagens tijdens het veilproces te kunnen transporteren naar het distributiegebied is de kettingbaan van buffer 2 verlengd tot in de nieuwe cel. Hiervoor was het nodig om een extra aandrijving in de kettingbaan te plaatsen. Op de begane grond in locatie 023 is een extra motorput (4,6 x 2,6 x 2,1 meter) gemaakt en aandrijving in de vloer geplaatst. Verder is de cel voorzien van kunststof duwsporen in de vloer die gebruikt worden voor het verplaatsen van de stapelwagens naar de kettingbaan.

De bouw
De bouw is gestart in september 2019. Omdat de locatie van de koelcel ligt in het hart van het centrum-gebouw, was de aanvoer van materialen en koelinstallaties niet eenvoudig. Het projectteam heeft samen met de aannemer, installateurs en afdeling Logistiek een plan bedacht om de materialen en installaties binnendoor aan te voeren en via een tijdelijke sparing naar het dak te transporteren. Het alternatief zou zijn geweest de inzet van een hijskraan met een bereik van 250 meter!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws