Onderhoudtips desinfectiemat

12-12-2019    09:59   |    Goedemorgen

Een desinfectiemat moet ervoor zorgen dat micro-organismen buiten de kas blijven en niet voor problemen zorgen in de teelt. Maar met het neerleggen van desinfectiematten ben je er nog niet. De matten moeten ook goed worden onderhouden om ervoor te zorgen dat ze ook optimaal blijven werken. HortiHygienz geeft een drietal tips voor dit onderhoud.

Reinigen
Voor een goed hygiëneresultaat is het van belang dat de desinfectiematten regelmatig worden gereinigd. Bij een schone desinfectiemat is er een optimaal contact tussen de zool van de schoen en de ontsmettingsvloeistof. Maar wanneer er vuil op de mat ligt, is dat niet het geval. Het kan een eenvoudig blaadje zijn dat op de mat ligt. Ga je daarop staan, dan wordt dat deel van je schoenzool niet ontsmet. Bovendien wordt de ontsmettingsvloeistof afgebroken door contact met organisch materiaal.

Maar hoe houd je de mat dan het beste schoon? Zorg in eerste instantie voor zo schoon mogelijk schoeisel voordat over de mat wordt gelopen. Dat kun je bereiken door de schoenen eerst te borstelen. Daarnaast is het belangrijk om de mat zelf ook geregeld schoon te maken. Hoe vaak dit moet gebeuren, hangt af van de mate van vervuiling. Doe het in ieder geval één keer per week, maar hou de mat goed in de gaten en reinig extra als dat nodig is. De mat kan eenvoudig met water worden afgespoeld en met een vloertrekker worden nagetrokken.

Het meest ideaal is het reinigen van een mat die ook automatisch wordt gevuld. Laat de pomp dan één keer per week zo'n 30 minuten schoon water door de mat pompen en begin na ongeveer 10 minuten met een trekker het vuil van de mat te trekken.

Bijvullen
Naast het schoonmaken van de desinfectiemat, moet je de desinfectiemat ook regelmatig bijvullen met desinfectiemiddel. Dit kan met de hand of met een automatisch vulsysteem. Een veelgebruikt ontsmettingsmiddel in de tuinbouw is Menno Florades. Dit middel heeft een toelating als gewasbeschermingsmiddel en bestrijdt alle plantpathogenen, maar is niet agressief voor de overige materialen waarmee het in contact komt. Met behulp van pH lakmoespapier of een pH-meter kun je aan de hand van de pH van het middel meten of de oplossing nog actief is (pH < 4,5). Doe dit geregeld, bij een mat die intensief wordt gebruikt minimaal één keer per twee dagen.

Verminder slijtage
Een desinfectiemat moet zo lang mogelijk optimaal functioneren. Bij juist gebruik en door goed onderhoud kan deze jaren meegaan. Matten die op plaatsen liggen waar veel intern transport is, hebben echter wel meer te lijden. Voorkom daarom stuur- en rembewegingen op de mat en leg de mat dus op de juiste plaats zodat er in een rechte lijn overheen gereden kan worden. Zo vindt er minder slijtage plaats, waardoor de matten minder snel vervangen hoeven worden. Ook is het aan te raden om de desinfectiematten iedere maand op slijtageplekken te controleren. Een droge mat slijt veel sneller dan een mat die goed vochtig is.

Een desinfectiemat kan tot slot ook van binnenuit worden gereinigd. Hierdoor wordt al het vuil dat in de mat is gekomen, verwijderd. Sluit voor een goede reiniging van de Flexxomat van binnenuit een GK-koppeling (ring + slangpilaar + koppeling) aan op de vulslang.

Meer weten? Bekijk hier verschillende voorbeeldfoto's en instructievideo's


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Radijs scoort!

Dat de medewerkers van radijskwekerij Ortolanda een aardig balletje kunnen trappen, werd wel duidelijk tijdens...