Blue Radix organiseert 1e Autonomous Grower Days

Blue Radix organiseert 1e Autonomous Grower Days

Blue Radix organiseerde op 14 en 15 juli de allereerste Autonomous Grower Days voor Nederlandse klanten. Tijdens deze virtuele bijeenkomsten werden telers geďnformeerd over de laatste ontwikkelingen rondom autonoom telen.

"Het idee voor de Autonomous Grower Day kwam vanuit onze Nederlandse klanten zelf," vertelt Ronald Hoek, CEO Blue Radix. "Ze gaven aan behoefte te hebben om met andere telers in gesprek te gaan over autonoom telen. Het is een vrij nieuwe ontwikkeling dus we begrijpen heel goed dat onze klanten ook onderling willen sparren over ervaringen en de inpassing in de bedrijfsvoering. Voor ons ook direct een mooie gelegenheid om meer te vertellen over onze nieuwste grote oplevering, waarbij we wat meer de diepte in konden ingaan.
Vanwege de oplopende coronabesmettingen hebben we de bijeenkomsten op het laatste moment toch online georganiseerd. Ook voor de internationale klanten komt er een online sessie. Het idee is om de Autonomous Grower Day in de toekomst echt te laten groeien tot een groot evenement waarbij we ook andere telers en externe key note sprekers uitnodigen."

Setpoint Optimizer neemt handmatige instellingen klimaatcomputer over

Rudolf de Vetten, CPO en eindverantwoordelijk voor de productontwikkeling van Blue Radix, vertelde over de werking van de Setpoint Optimizer van Crop Controller. De Setpoint Optimizer neemt de dagelijkse handmatige instellingen van de teler in de klimaatcomputer over. Crop Controller houdt rekening met alle externe invloeden, zoals het weer, en berekent ieder uur opnieuw de best mogelijke combinatie van setpoints, waarbij de strategie, de voorkeuren van de teler, en de specifieke kenmerken van de kas worden meegewogen. Telers verleggen hun aandacht naar de teeltstrategie en de -registratie, die ze enkele keren per week beoordelen. De algoritmes van Crop Controller sturen ieder uur automatisch setpoints naar de klimaatcomputer. De klimaatcomputer stuurt vervolgens de fysieke installaties, zoals de ramen, de verwarming en de schermen. Crop Controller realiseert op deze manier de teeltstrategie van de teler.

Gaan algoritmes na verloop van tijd in zichzelf geloven?
Bram van Rens, Principal Data Strategist van Blue Radix vertelde meer over de technologie achter de Setpoint Optimizer van Crop Controller. Hoe komen de autonome setpoints tot stand met behulp van kunstmatige intelligentie? Dat proces is in 3 stappen verdeeld waarbij de algoritmes rekening houden met een groot aantal dimensies waarin de kas- en plantdynamiek worden gemodelleerd en voorspeld. Hij legde uit hoe de selectie van de historische data plaatsvindt, hoe de algoritmes getraind worden en hoe de voorspellingen op basis van kunstmatige intelligentie tot stand komen. Een interessante vraag tijdens één van de bijeenkomsten was: Gaan algoritmes op een gegeven ogenblik in zichzelf geloven? Bram gaf aan dat de modellen van Crop Controller zichzelf niet gaan repeteren en steeds op het meest optimale klimaat voor de teeltstrategie blijven sturen.

Tot slot gaf Rudolf inzicht in de wijze waarop Blue Radix een sterk schaalbaar platform heeft opgezet in samenwerking met Microsoft en dit platform al in 150+ kassen operationele processen aanstuurt, ook op het gebied van energie.

Reacties van telers na afloop
"Mooi kijkje onder de motorkap, dit geeft vertrouwen voor de toekomst."
"Ik vond het interessant om verder kennis te maken met het fundament van het systeem. Ik vind het belangrijk om te weten hoe het denkt, zodat ik er nog beter mee om kan gaan."
"Interessante middag, er is nog zoveel mogelijk, deze ontwikkeling kan me niet snel genoeg gaan."

Meer weten over autonoom telen? Kijk voor meer informatie op www.blue-radix.com of stuur een bericht naar info@blue-radix.com.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v