Blog: Voorloper blijven? Ga samenwerken!

05-06-2019    09:02   |    Goedemorgen

Een weblog van Martine Kester. Zij verzorgt de online marketing binnen JEM-id. Martine schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Tijdens mijn vakantie in Guatemala zag ik de Guatemalteken bloemen verkopen. Niet bepaald op de manier waarop kwekers uit Nederland hun bloemen verkopen. De Guatemalteken verkochten hun bloemen gewoon op de trap voor de kerk. Dus geen online aanbod en marketingacties om hun concurrenten voor te blijven. Een situatie die lijnrecht tegenover onze situatie staat. Ik besef hierbij zeker dat ik bevoorrecht ben dat ik beide situaties ken en realiseer ik me weer even dat ik het zo gaaf vind om deel te zijn van die digitalisering van de sierteeltsector. Ondertussen schudt het me ook wakker: we moeten blijven veranderen, aanpassen en inspelen op de trends, anders staan toeristen straks met verbazing naar de Nederlandse sierteeltsector te kijken (en dan niet op de positieve manier ;-)).

Naar mijn mening is ‘samenwerken’ hét sleutelwoord als het gaat om veranderen en aanpassen. Niet alleen ik denk daar zo over, maar daar is al genoeg bewijs voor geleverd in de praktijk. Dus laten we dan vooral ook gaan samenwerken. Samenwerken brengt nieuwe ideeën met zich mee en verscherpt de focus waardoor je blijft veranderen en verbeteren.

Ook bij JEM-id zijn we een samenwerking aangegaan, namelijk met Royal FloraHolland. JEM-id en Royal FloraHolland hebben hetzelfde doel: ‘de sierteeltsector digitaliseren’, dus waarom bundelen we onze krachten dan niet? Daarom is het digitale platform Floriday volop in ontwikkeling; hiermee kunnen sierteeltkwekers hun aanbod online beheren. Met de ontwikkeling van Floriday zitten we continu in de veranderings- en aanpassingsfase en met de samenwerking willen we Floriday zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken.

Ik begrijp heel goed dat veranderingen en samenwerkingen soms best spannend en niet altijd even makkelijk zijn, maar als we niet mee veranderen, zijn wij straks degenen die aangekeken worden. (Ik hoor die toeristen al denken: ‘Bizar dat zij het nog op die manier doen!’).

Dus laten we vooral samenwerken en (mee)veranderen. Het JEM-id handboek zegt daarover ook: ‘Omarm de verandering en geniet ervan!’ Ik denk dat we alleen op die manier kunnen blijven veranderen en daarmee een grote wereldspeler kunnen blijven in de sierteeltsector.


Reacties (1)

Martine Vos at 30.10.2019

Beste Martine,
Ik stuur je dit bericht omdat jouw naam voor mij heel bijzonder is. Zoals je ziet is mijn voornaam ook Martine. Jouw achternaam is de naam van mijn zoon: Kester. Martine Kester voelt dus heel goed. Helaas is Kester (hij was 12) vorig jaar overleden. Vandaar mijn buitengewone interesse. Excuses dat ik jou hiermee overval. Het heeft niets met jouw blog te maken. Je hoeft ook niets met deze informatie te doen. Maar ik wilde het je wel laten weten. Koester je naam in ieder geval! Vriendelijke groet, Martine Vos

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

LinkedIn: 116 ha scherm!

Deze week zijn de klimaatschermspecialisten van Ridder gestart met de eerste levering voor een totaal van 116...