Hightech in Azerbeidzjan

30-01-2020    09:33   |    Stolze

De internationale tuinbouw sector maakt al jaren een enorme groei door. De regio rond de Kaspische zee speelt daar al langere tijd een belangrijke rol in voor Stolze. Een van de eerste projecten in die regio was Grow Group in Azerbeidzjan.

Grow Group is gevestigd in de hoofdstad van Azerbeidzjan, Bakoe. Het is een overkoepelende organisatie welke zich met meerdere activiteiten bezighoudt. Zo heeft het bedrijf een kassencomplex waar groenten worden geteeld, houdt het zich bezig met de verkoop en constructie van plastic kassen en installaties en verleent het bedrijf service voor lokale kwekers.

Rusland
Het kassencomplex van Grow Group is gevestigd in de regio rond de hoofdstad Bakoe. Het complex bestaat uit verschillende plastic kassen waar vooral tomaten, maar ook komkommers en aubergines worden geteeld. Alles wat het bedrijf produceert is voor de Russische markt. Waar Europese kwekers last hebben van de Russische sancties, hebben deze sancties rond de Kaspische zee juist kansen gecreërd voor kwekers. Ruim 95% van de groentenexport en zelfs 99,7% van de tomatenexport gaat naar Rusland.

In de regio zijn vrijwel alleen maar plastic kassen te vinden. Vanwege het zonnige klimaat is het niet nodig om te investeren in (vaak duurdere) glazen kassen. Plastic kassen houden in de zomermaanden juist minder hitte vast, wat de kwaliteit van de teelt ten goede komt.

Technisch hoogstaand
Het kassencomplex van Grow Group beslaat zo'n 19 hectare en is in vijf fases opgebouwd. De eerste fase werd in 2011 opgeleverd en de vijfde in 2018. In de aankomende twee jaar zal dit nog met 12 hectare, in twee fases, uitgebreid worden. Stolze heeft bij alle fases de elektro- en watertechnische installaties, Priva automatisering en verwarming mogen verzorgen.

"Anders dan misschien verwacht wordt bij kassen van plastic, zien we dat kwekers in die regio steeds vaker kiezen voor technisch hoogstaande installaties. Zo werkt Grow Group ook alleen maar met installaties van Stolze. Tot nu toe levert dit enorm goede resultaten op. In het winterseizoen heeft het bedrijf een opbrengst van 420 ton tomaten per hectare, onbelicht. Dat is uniek voor deze regio", aldus Stolze.

Samenwerking
Van 2011 tot en met 2017 werd dit geheel verzorgd door het export team van Stolze in Nederland. "In 2017 werd onze vestiging in Azerbeidzjan, Stolze Caspian, opgericht. Vanaf dat moment werd de begeleiding van het project lokaal uitgevoerd. Naast dat Grow Group een belangrijke klant is, is het ook een partner van Stolze Caspian. Bij de verkoop van complete kasconstructies bieden zij onze installaties aan en in nauwe samenwerking worden de installaties gerealiseerd, service verleend en eindgebruikers getraind."

Bekijk hier foto's van het project


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws