Blog: Onzichtbare leiders

Blog: Onzichtbare leiders

Een weblog van Peter Smulders, exclusief geschreven voor Goedemorgen. Peter is mede-eigenaar van Free Launch. Dit bedrijf begeleidt al meer dan 20 jaar ondernemers in de tuinbouw bij de professionalisering van hun organisatie en de mensen die daarin actief zijn.

Veel van onze trainingen zijn gericht op het samenwerken in teams, communicatie en leiderschap. Wat dat laatste betreft hebben we in onze glastuinbouwbedrijven nog vaak te maken met formele leiders. Leidinggevenden die zijn aangesteld als manager van een team.

Niks mis mee natuurlijk.

Wie neem de leiding?
Met teams voeren wij vaak bepaalde spelvormen uit om vast te stellen hoe zo'n team een probleem oplost. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een zo hoog mogelijke toren met bamboe en elastiek. Een leuke opdracht. Die overigens veel overleg; communicatie en ook leiderschap vereist omdat een groep vastloopt zonder goed plan en zonder een goed leider die de teamleden bij de les houdt.   
In zo'n opdracht zie je klip en klaar hoe een team een probleem oplost. Of de aangestelde manager daadwerkelijk de leiding heeft. Of dat er een ander opstaat die van nature de leiding neemt. Terwijl hij/zij formeel NIET de leidinggevende is.

En zélfs als ik in zo'n spel uitdrukkelijk de échte leidinggevende benoem als bouwmanager, zie je dat soms tóch een ander de leiding overneemt. Dat is interessant.

Carričreperspectief.
De meerwaarde van deze cursussen is natuurlijk dat een team op een ontspannen en leuke manier tóch belangrijke leerdoelen bereikt op het gebied van planmatig werken, communicatie, gezamenlijke teamdoelen en leiderschap.

De meerwaarde is echter ook dat de natuurlijke leiders opstaan.  En dat zijn de pareltjes die je moet koesteren. Want die kunnen potentieel belangrijk zijn voor de invulling van toekomstige vacatures.

Vroegtijdig aan de slag met je "pareltjes"
Vroegtijdige onderkenning van deze high potentials is érg belangrijk.  Al heb je nu nog niet direct een carričrestap in gedachten, dan kan het tóch heel interessant zijn om hem/haar extra aandacht te geven. Denk aan extra taakjes of een training/cursus. Dat werkt óók nog eens goed voor de motivatie van de betreffende medewerker.

Veel succes met het vinden van de "pareltjes" in je bedrijf. Kijk maar eens rond. Ze zijn er!  

En…. We komen graag een keer bij jullie bouwen. Een goed middel om pareltjes te vinden.  
 

Bron: Peter Smulders

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v