Blog: Kwetsbaar

10-10-2019    08:00   |    Goedemorgen

Een blog van Thijs Jasperse voor Goedemorgen. Jasperse is directeur en partner van Florpartners.

Boeren protest. ‘Ondanks fileleed, waardering en sympathie gewonnen’, kopte een landelijk dagblad. Dat deed zichtbaar goed bij de boeren. Dat gaf vertrouwen. Het probleem blijft echter. De landbouw is verantwoordelijk voor 2/3 van de binnenlandse stikstofuitstoot. Dat is een feit, ondanks de vele maatregelen die boeren hebben genomen. De druk om stikstofuitstoot terug te dringen verdwijnt niet. De boeren zullen nog heel wat te verstouwen krijgen. De positie is kwetsbaar en zeer gevoelig voor maatschappelijke druk en overheidsmaatregelen.

Kwetsbaar dus. Is de positie van de tuinbouw veel minder kwetsbaar? We staan op twee zeer gevoelige achilleshielen. De eerste achilleshiel is de CO2 uitstoot. Vergelijkbaar met stikstof is de daling van de CO2-uitstoot in de tuinbouw indrukwekkend. Tegelijkertijd is die nog altijd heel fors en is het de vraag of de glastuinbouw de tijd gegund wordt om energieneutraal te worden. De tweede achilleshiel is middelengebruik. In het totale duurzaamheidsvraagstuk is middelengebruik op basis van feiten en risico’s een klein onderwerp. Beeldvorming, gevoel en angst voeren echter de boventoon. Dat draaien we niet zomaar om, zo is gebleken.

De vraag is of we voldoende voorbereid zijn op ingrijpende overheidsmaatregelen? Anticiperen we voldoende? Hebben we het afgelopen decennium de brancheorganisaties te veel verzwakt en de collectiviteit te veel laten varen? Hebben we voldoende geïnvesteerd en zijn we krachtig genoeg georganiseerd?

De maatschappelijke ruimte wordt krapper. De kunst is om niet in gevecht te gaan met de maatschappij. De kunst is om stappen voor te zijn, te voorkomen dat maatregelen over de tuinbouw worden uitgestort en niets anders rest dan een massale tocht naar Den Haag.Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

LinkedIn: 116 ha scherm!

Deze week zijn de klimaatschermspecialisten van Ridder gestart met de eerste levering voor een totaal van 116...