Blog: “Ja, tot nu toe...”

18-03-2019    08:48   |    Goedemorgen

Een weblog van Peter Smulders, exclusief geschreven voor Goedemorgen. Smulders is mede-eigenaar van Free Launch. Dit bedrijf begeleidt al meer dan 20 jaar ondernemers in de tuinbouw bij de professionalisering van hun organisatie en de mensen die daarin actief zijn.

Minister Carola Schouten ondertekende afgelopen donderdag, tijdens het Nationale Tuinbouwcongres bij Koppert in Berkel-Rodenrijs, het “Tuinbouwakkoord”. In dit akkoord wordt de tuinbouw-ontwikkelingsagenda voor de komende jaren vastgelegd. Het tuinbouwbedrijfsleven, de overheid en de onderzoeks- en onderwijsinstellingen bevestigen daarmee hun samenwerking om die doelen te bereiken


Gemakkelijke sector
De minister prees in haar toespraak de tuinbouwsector. Omdat in de afgelopen tijd al heel veel bereikt is. Op gebied van innovatie en circulaire tuinbouw. En zéker op gebied van reductie van CO2-emissie en energietransitie.
‘De tuinbouwsector is eigenlijk de gemakkelijkste sector in mijn portefeuille…’, merkte minister Schouten op. Waarop uit de zaal gereageerd werd met: ‘Ja, tot nu toe!’ 

‘Ja, tot nu toe!’

Deze laatste reactie uit de zaal triggerde mij. Want ja, we zijn een sector die graag haar eigen boontjes dopt. En ja, we zíjn inderdaad een sector die qua innovatie vaak voor de troepen uitloopt. 
En dat vooral omdat heel veel initiatieven van onder af worden opgestart. Initiatieven vanuit de sector. Van óf mét ondernemers. Projecten die soms uiteindelijk mede gefaciliteerd worden door de overheid. Maar waarbij de initiatieven vaak uit de bedrijven zelf komen. 
We hebben inderdaad al heel veel bereikt. Dat compliment hebben we van de minister mogen ontvangen. 
Maar er moet nog érg veel gebeuren om de ambitieuze doelen, ook uit dit Tuinbouwakkoord, te bereiken. En daarbij zal de rol van de overheid (lees: overheden) van groter belang worden dan tot nu toe het geval is geweest. Kijk bijvoorbeeld alleen maar naar de aanleg van warmterotondes. Dit kán niet zonder een overheid die stevig participeert bij deze initiatieven. En niet alleen in woorden. Er ligt daar een stevige publieke taak, vergelijkbaar met de aanleg van  het gasdistributienet nadat onze gasbel werd ontdekt.  

Beste minister, 
Wij gaan door! 
Dat hebt u tijdens dit Tuinbouwcongres kunnen ervaren. En we zijn blij dat u, met de ondertekening van dit akkoord, aangeeft dat u daaraan mee wilt werken. 
Reken erop dat we u zullen uitdagen in de komende jaren. De tuinbouwportefeuille zal niet meer zo gemakkelijk zijn. Maar dat is niet erg! Als we samen maar doelen kunnen bereiken. 
En daar vertrouw ik op.       


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Jetzt geht's los...

In heel Nederland komen vandaag fikse buien met onweer voor. Op verschillende plaatsen in het land braken vanochtend al branden uit door...

Instagram: Terug naar 1920

Wim Peters Kwekerijen laat vol trots op Instagram weten al meer dan honderd jaar een familiebedrijf te zijn. Dat wordt bewezen met een foto...