Blog: Het is tijd voor een pint

21-06-2021    10:01   |    Hans Ligtenberg

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

De verwachtingen zijn weer positief. Het bankwezen met de Nederlandse Bank voorop verwacht dat wij eind dit jaar weer op een economisch niveau van voor corona zitten.

Wij blij! Maar...

De rijken zijn in deze periode ook weer veel rijker geworden en de armen weer armer. En niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd. Het aantal miljardairs is verdubbeld, volgens een Oxfam rapport uit 2019 bezitten de rijkste 26 miljardairs net zoveel als de armste helft van de mensheid. Dat wil zeggen 26 tegen 3,5 miljard.

Met een lege maag en zonder perspectief ga je dan op pad om een rechtmatig deel van de koek op te eisen. Mocht dat ooit echt en massaal gebeuren dan is de ramp niet te overzien. Die 26 rijkaards betalen ook zelden belasting, maar schenken veel aan zogenaamde liefdadigheid. Moet wel fiscaal aftrekbaar zijn! Dit lijk nobel, maar het maakt anderen sterk afhankelijk van een gulle gever en dit geeft de gulle gever een enorme machtspositie. Geen goed gevoel, geen rechtvaardigheid.

Rechtvaardigheid en liefdadigheid ziet men in België als een mooi pint. Een lekker glas bier met een keurige schuimlaag. Krijg je in de kroeg alleen maar schuim dan ervaar je dat als bedrog, krijg je alleen maar bier dan drink je het op maar je bent niet echt tevreden. Zoals bij een mooie pint kan liefdadigheid niet zonder rechtvaardigheid.

Nu zijn de rijker landen van plan om al die grote belastingontwijkende bedrijven toch te gaan belasten met 15%. En... Nederland staat hier positief tegenover en wil meedoen met de grote jongens. Chapeau, echter het duurt nog wel even voor het één en ander gerealiseerd is.

Belastinggeld heb je nodig om een samenleving goed in te richten, zoals voor wegen, onderwijs, gezondheidszorg, leger, politie en rechtspraak, etc. Dit mag dus nooit afhankelijk zijn van liefdadigheid. Het bijzondere is dat alle deze rijkaards en grote bedrijven niet betalen maar wel gebruik maken (profiteren) van al deze voorzieningen.

Stel je hebt 1 miljard (€ 1.000.000.000,-). Wat moet je ermee? Ja, velen zijn niet tevreden met één miljard en willen er al snel twee. Maar met 1 miljard kun je 20 jaar lang, iedere dag ruim € 135.000,- uitgeven. Daar word je toch gek van! Zwemmen in het geld is doodvermoeiend, pootje paden daarentegen, zeer aangenaam.  
Stel de allerarmste ter wereld verdient € 1,- per dag, dan stel ik voor dat de rijken van deze wereld niet meer dan 1000x zoveel mogen verdienen.. Trouwens miljoenen en miljarden verdien je niet, die neem je!

Stof tot nadenken bij een stevige pint!

Proost!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Hij staat!

Drenthe Growers kende moeilijke tijdens nadat een deel van het bedrijf bezweek onder de sneeuwval eerder dit...