Blog: GROEN DOEN…

22-05-2018    10:05   |    Goedemorgen

Een weblog van Jessica Zuidgeest. Zij is accountmanager bij Deliflor Chrysanten in Maasdijk. Zuidgeest schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Pas las ik een onderzoek waaruit bleek dat we graag op vakantie gaan in de natuur. Meer dan de helft van de Nederlanders noemt een verblijf in de ongerepte natuur de ideale vakantiebestemming. Ik ben zelf ook één van die Nederlanders. Het bezoeken van een wereldstad scoort in dit onderzoek opvallend lager. Slechts acht procent noemt dit dé vakantie.

Gek genoeg zoeken we diezelfde natuur in eigen land nauwelijks op. Niet omdat we het niet willen. Uit onderzoek van De Wageningen Universiteit en Staatsbosbeheer blijkt dat het overgrote deel, namelijk 78 procent, van de Nederlanders graag buiten is. Toch brengen we veel tijd binnen door. De rede? Een leven vol studeren, carrière maken en het onderhouden van sociale contacten. We hebben simpelweg geen tijd om oog te hebben voor al het moois ons heen. En als we even tijd voor ons zelf hebben is Netflix vaak het antwoord op ontspanning. Maar de natuur is een veel effectiever en gezonder relaxalternatief!

Buiten zijn is gezond! Maar ook genieten van de natuur, tot rust komen, gezellig samen zijn en even opladen zijn redenen voor een uitje in de buitenlucht. Dat levert het ook allemaal op, blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Mensen die voldoende groen in hun directe leefomgeving hebben, herstellen sneller van stress en mentale vermoeidheid en hebben doorgaans minder last van psychische kwalen.Een ander onderzoek legt uit dat ons brein in de natuur het scherpst is. Zo’n scherp brein is weer goed voor onze gerichte aandacht. Die zorgt ervoor dat we ons beter kunnen focussen en concentreren en dat we efficiënter werken.

Gedurende de dag raakt onze gerichte aandacht echter op, omdat de omgeving de hele dag aan ons trekt en van ons verlangt dat we keuzes maken. Met als mogelijk gevolg dat je om 15.00 uur weer door je Facebook-pagina gaat scrollen of op Instagram kijkt naar wat iedereen meemaakt die dag. Het advies: Ga naar buiten in je pauze, waardoor je gerichte aandacht weer wordt opgeladen. Daarnaast schijnt een wandeling in het bos een echte boost te geven.

Bomen en planten scheiden bepaalde stoffen uit om zich te beschermen tegen insecten. Adem je deze in, dan reageert je afweersysteem. Het wordt als het ware wakker geschud. Hierdoor kan je lichaam zich beter weren tegen ziektekiemen en neemt de concentratie stresshormonen in het bloed af.Planten in huis of kantoor hebben ook al een zelfde werking.

Dus een plant op je bureau of een rondje door het bos zijn al genoeg om stress te voorkomen. Een vakantie heb ik nog niet geboekt maar ook ik behoor tot die helft van de Nederlanders die de natuur opzoekt. Ik houd het nog even op mijn achtertuin of het Staelduinse bos. Ik vraag me af of een rondje door de kas tussen de chrysanten het zelfde effect heeft? En jij?


Reacties (1)

Evelien at 22.05.2018

Nooit geweten dat ons afweersysteem reageert op stoffen die planten en bomen uitscheiden. Interessant!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Orchidee met Noorderlicht

Logico heeft een bijzondere nieuwe Phalaenopsis in het assortiment. De bloem is met fluoriserend groen en paars geverfd en draagt daarom de...