'Substraatsector gaat bewust om met de natuur'

29-09-2020    10:32   |    Goedemorgen

THEMA SUBSTRAAT - Substraten worden over het algemeen gemaakt van natuurproduct. De sector vindt het belangrijk om bewust om te gaan met de natuur. Daarom vindt het afgraven van veengebieden bijvoorbeeld op een verantwoorde wijze plaats, zo laat brancheorganisatie VPN weten.

"De veengronden worden na afgraving onder water gezet en daarmee teruggegeven aan de natuur. Veelal komt daar veel mooiere natuur voor in de plaats met meer diversiteit", aldus de Vereniging Potgrond- en Substraatfabrikanten Nederland. De organisatie maakt zich hard om deze duurzame boodschap te verspreiden, waar er vaak kritiek is op het afgraven van grond. Ook benadrukt de VPN de voordelen van de verschillende substraten. "Veilig voedsel is een vereiste. Veensubstraat biedt de hoogste voedselveiligheid en het is volop beschikbaar, wat leidt tot een efficiënte omgang met grondstoffen. Binnen de teelt van groenten wordt doorgaans steenwol als substraat gebruikt. Dit is een veilig en duurzaam product met een minimale milieubelasting. Na gebruik wordt de steenwol bovendien gerecycled."

RPP
De VPN is mede-initiatiefnemer van het Responsibly Produced Peat-certificaat (RPP). Bij RPP vindt veenafgraving plaats onder strenge controle van overheden en milieuorganisaties. Alleen als aan alle afgesproken voorwaarden wordt voldaan, komen veengebieden in aanmerking voor certificering. "Daarnaast werken de leden van de VPN serieus aan hernieuwbare grondstoffen, zoals kokos, houtvezel en boomschors. Hierdoor zal de tuinbouw in toekomst minder afhankelijk zijn van veen."


Reacties (1)

L de Moor at 12.01.2022

Het ligt inderdaad aan de mensen die het gevoel voor de natuur helemaal kwijt geraakt zijn en als ik naar de jeugd kijk, zal dat alleen maar erger worden, aangezien de meeste niet goed meer weten waar alle producten vandaan komen en waar ze van gemaakt worden. het is daarom jammer dat wij als TUINBOUW en LANDBOUW sector ook niet instaat zijn deze gedachte een positieve draai te geven. Door BAM-BOE aan te planten probeert men het eigen falen af te kopen!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Video: Biobased bouwen

Op 2 juni organiseerden Greenport West-Holland en SIGN een seminar over 'Biobased Bouwen & Huisvesten'. De...