Blog: Economie moet groeien, maar wanneer wordt die volwassen?

Blog: Economie moet groeien, maar wanneer wordt die volwassen?

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen en werd begin januari al gepubliceerd, maar wordt vandaag nog een keer herhaald.

Wij mensen zijn eigenlijk maar een bijzondere soort op deze aarde. Wij denken dat wij heel veel nieuwe technologieën bedacht en nodig hebben om een beter en gelukkig leven te kunnen leiden. Maar als je er goed over nadenkt zijn wij bezig, dat waardevolle wat ons verzorgt en voedt, om zeep te helpen. De natuur biedt ons alles wat we nodig hebben.

•    De aarde biedt ons ruimte en een voedingsbodem voor wonen, werken en voedselproductie
•    Slechts 2% van het beschikbare water op aarde is zoet water. Zoet water = voedsel
•    De leefbaarheid en voedselvoorziening wordt sterk beďnvloed  door de temperatuur op aarde
•    Wij hebben ook CO2 nodig! Teveel = te warm, te weinig =  te koud
•    De voedselvoorziening is sterk afhankelijk van de biodiversiteit

Onze nieuwe technologieën helpen ons en maken het leven op het eerste gezicht makkelijker. Echter dit gaat ook ten koste van wat wij op termijn echt nodig hebben, wij plegen roofbouw op moeder aarde.  Het gebruik en verbruik van natuurlijke bronnen groeit momenteel sterker dan de groei van de mensheid. Het rijke Westen realiseert zich zo langzamerhand wel dat er grenzen aan de groei zitten, echter de rest van de wereld heeft nog een groeiende behoefte. En wie zijn wij om te zeggen "dat mag niet, want dat is slecht voor moeder aarde!"

Wij veranderen het klimaat door het veranderen van de oppervlakte van onze aarde. Wij vervangen natuur voor landbouwgrond, niet voor de productie van vers voedsel, maar voor grondstoffen voor ongezond "processed food" (palmolie, soja, etc.). De rest van de omgeving vervangen we door beton, stenen en asfalt en zoals we allemaal weten, daar groeit helemaal niets! (alleen in de kassen lukt dat gedeeltelijk, gebruikt wel veel energie).

Hoe gek het ook klinkt maar wij vernietigen heel veel natuur door het winnen van zand. Het winnen van zand is de grootste mijnbouwtak ter wereld. Het zand uit de Sahara is niet bruikbaar, dus we halen het uit de rivieren, delta's en kusten. Juist deze natuur kan ons beschermen tegen bijvoorbeeld de stijging van het zeeniveau.

De hoeveelheid levenloze rotzooi (beton, stenen, plastic etc.) die wij produceren is veel groter dan de hoeveelheid levende biomassa van bomen, planten en dieren op deze aarde. Op deze wijze vernietigen wij de basis van ons eigen bestaan.

Wijze mensen hebben hier al jaren geleden over nagedacht:
•    "De natuur bedreigt ons nooit, wij zijn het altijd die onszelf bedreigen". Jean Jaques Rousseau
•    "De aarde biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht!" Mahatma Gandhi
•    ´Twee dingen zijn oneindig, het universum en de menselijke domheid. Maar van het universum weet ik het nog niet helemaal zeker".  Albert Einstein

Deze blog is o.a. gebaseerd op Earthshot, Hoe wij onze planeet kunne n redden van Colin Butfield en Jonnie Hughes

Bron: Hans Ligtenberg

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v