Blog: De Directieve Duider

05-11-2018    08:04   |    Goedemorgen

Een weblog van Peter Smulders, exclusief geschreven voor Goedemorgen. Smulders is mede-eigenaar van Free Launch Training en Coaching. Dit bedrijf begeleidt al meer dan 20 jaar ondernemers in de tuinbouw bij de professionalisering van hun organisatie en de mensen die daarin actief zijn.

Het zou een nieuwe titel kunnen zijn van een album van Suske en Wiske. “De Directieve Duider”. 
We (her-)kennen ze allemaal wel in onze bedrijven. Leidinggevenden die een duidelijke en uitgesproken mening hebben. En die mening ook direct inzetten om het doel op die, in hun ogen, enige en juiste manier te bereiken. Follow de leader in het kwadraat.

Positieve eigenschap of valkuil?
Het bijzondere is dat we directheid en autoriteit vaak kwalificeren als sterke eigenschappen van krachtdadig leiderschap. Een leider moet immers voorop lopen, de weg wijzen en richting geven.
En in zekere zin is dat ook zo in onze hiërarchische organisaties.
Maar soms kan het gedrag, dat voortvloeit uit deze twee eigenschappen, ook een valkuil zijn. Té autoritair en direct leiderschap kan ook leiden tot het monddood maken van je medewerkers. Medewerkers die 'ja en amen' knikken. En die hun mond houden als ze het ergens niet mee eens zijn. Of, nog erger, niet meer met nieuwe ideeën, verbeteringen ensuggesties op de proppen durven te komen. “Mijn ideeën en suggesties worden toch afgeschoten”, hoorde ik laatst in een teamtraining, waar deze problematiek (gelukkig) open besproken kon worden.
Collega-blogger Martine van der Meer schreef in een blog van een paar weken geleden: "Aan pleasers en meelopers heb je niet zoveel. Daar komt een bedrijf niet verder mee." Het risico bestaat dat een directe, autoritaire leider (misschien onbewust) pleasers en meelopers creëert. Met alle negatieve gevolgen op het gebied van betrokkenheid, innovatie en motivatie.

Tóch positieve eigenschappen?
Misschien denk je als lezer van dit blog: "stiekem herken ik me wel in die karaktereigenschappen.” Zijn die negatief dan? Nee, helemaal niet. Er zijn geen slechte eigenschappen. Je bent zoals je bent. Alleen is het wel zaak om alert te zijn op de valkuilen en risico’s.
In de assessments die wij in veel bedrijven mogen uitvoeren méten wij de mate van directheid en autoriteit van een leidinggevende. En op basis daarvan bespreken we de consequenties. Leidinggevenden met de karaktereigenschappen van een 'Directieve Duider' (hoog scorend op directheid en autoriteit) leren we om heel bewust medewerkers en collega’s uit te nodigen om inbreng te leveren, stil te staan bij de mening van anderen en af en toe de discussie aan te gaan in plaats van met militaire gezagsuitoefening de troepen aan te sturen.
En het mooie is; dat openstellen voor anderen en meningsvorming door discussie maakt je beslissingen sterker. En maakt ze meer gedragen door jouw medewerkers. 

Hoe mooi is dat.
De moraal: Blijf een 'Directieve Duider' maar gedraag je soms als een 'Luisterende Leider'.


Reacties (1)

Martine van der Meer at 06.11.2018

Het is belangrijk je krachten en valkuilen te kennen! Alleen dan haal je het beste uit jezelf en je mensen. Zo’n assessment cq. persoonlijkheidstest is een goede spiegel voor jezelf. Aanrader voor de mensen die dit nog nooit gedaan hebben. Investering in jezelf!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Voor groot en klein

Rotterdam stond afgelopen weekend in het teken van tuinbouw. En dat event trok de aandacht van grote en kleine...

Twitter: Groot succes

Veel bedrijven uit de glastuinbouw maakten dit weekend het succesvolle tuinbouwevent in Rotterdam mogelijk....