Blog: 'A Life On Our Planet'

15-10-2020    08:41   |    Joost Joling

Een weblog van Joost Joling. Hij is Technisch Commercieel Manager NL bij Tradecorp, onderdeel van de Rovensa Groep. Joost schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Vorige week was de documentaire ‘a Life On Our Planet’ van David Attenborough te zien, waarin hij ons meeneemt in de evolutie van onze planeet en hoe we er nu voorstaan. Ik zag veel posts op LinkedIn voorbijkomen over het visitekaartje dat hierin voor onze land- en tuinbouw wordt afgegeven. Reden genoeg voor mij om te gaan kijken.

Ten opzichte van 1954 is de bevolking verdrievoudigd tot 7.8 miljard en de wildernis bijna gehalveerd. De bevolkingsgroei en hierdoor de toenemende ontbossing, het gebruik van fossiele brandstoffen en overbevissing hebben er onder andere voor gezorgd dat de biodiversiteit sterk is verminderd met alle gevolgen van dien. Niet veelbelovend dus, maar niets is minder waar. We kunnen dit nog een halt toeroepen, maar dan moeten we wel in actie komen. Gelukkig kunnen we er dus nog wat aan doen!
We moeten weer onderdeel van de natuur worden. Naar een evenwicht met de natuur door het ontbossen tegen te gaan en juist bossen met inheemse bomen aan te planten en gebruik te maken van natuurlijke energiebronnen.  De wildernis en biodiversiteit moet weer gaan toenemen.

Nederland is één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld en is toch de op een na grootste voedselproducent ter wereld. Hoe dat kan? Door zeer efficiënte gebruik te maken van water, gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen worden in Nederland zeer hoge opbrengsten per hectare behaald. En daar ligt te sleutel voor onze toekomst! Hoe? Hiervoor raad ik iedereen aan om de documentaire zelf te kijken!  

Door mijn werk bij Tradecorp draag ik hier ook graag mijn steentje aan bij. Wij werken dagelijks aan oplossingen die bijdragen aan de maximale opbrengst van de hoogste kwaliteit en dat ook nog op een duurzame manier.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Bollen geplant op Keukenhof

Om Keukenhof en het bloembollenvak een hart onder de riem te steken, hebben Foeke Gardenier en Sam van Egmond...

NAGF stopt na 5 jaar

Na vijf jaar komt er op 1 januari 2022 een eind aan het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). NAGF...