Bij goede voedingsbalans geen moeite met natrium

Bij goede voedingsbalans geen moeite met natrium

Onderzoek naar de natriumtolerantie van gerbera leert dat het gewas hoge natrium-concentraties goed verdraagt wanneer er van de elementen waarmee natrium concurreert ook meer wordt aangeboden. Dit betekent dat telers in de zomer, wanneer het natriumcijfer vaak oploopt, hun voedingsschema's moeten aanpassen.

"Als de balans goed is, hoef je de EC niet eens te verlagen, zoals telers gewend zijn te doen", stelt teeltadviseur Eugenie Dings. "Sterker nog, het is beter om dat juist niet te doen."

Van eind maart tot november 2019 werden vier gerberarassen bij Wageningen University & Research in Bleiswijk onderworpen aan een bemestingsproef met variabele natriumcijfers. In september werd er voor Glastuinbouw Waterproof al een eerste, positieve tussenbalans opgemaakt. Uit de proeven met oplopende natriumgift (0, 5, 10 en 15 mmol/l) kwamen geen zichtbare verschillen naar voren in gewas- en bloemontwikkeling. Het gewas blijkt zelfs natrium op te nemen.

Volgens teeltadviseur Eugenie Dings van Flori Consult Group kan hieruit niet automatisch worden geconcludeerd dat gerberatelers het natriumcijfer straffeloos kunnen laten oplopen tot ruim boven de tot nu toe gehanteerde  maximale norm van 5 mmol/l. Het bemestingsregime dat onderzoeker Wim Voogt hanteerde, week namelijk af van wat in de praktijk gebruikelijk is.

Genuanceerd kijken
"Om de resultaten goed te kunnen duiden, moet je genuanceerd kijken", licht zij toe. "De eerste kanttekening die ik wil plaatsen, is dat het om een  jong gewas ging, dat minder gevoelig is voor stressfactoren dan oudere planten met gewasslijtage. Onze tweede kanttekening is dat Wim de EC niet heeft verlaagd en het voedingsschema consequent heeft gecorrigeerd in relatie tot het natriumcijfer. In de praktijk gebeurt dat nauwelijks."

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Waterproof

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v