'Aandacht voor osmose en egale bovenberegening'

20-01-2021    10:38   |    Glastuinbouwwaterproof.nl

Drie weken na de jaarwisseling blikt Stefan Bakker van Netafim op Glastuinbouwwaterproof.nl terug en vooruit op de issues rond watertechniek. Alert zijn, tijdig checken en aan de bel trekken bij de installateur kan lonen, want schaarste aan menskracht doet zich ook daar steeds meer voelen. Ook vaste klanten zullen soms moeten wachten. Wat gaat het nieuwe jaar brengen?

Uniformiteit bovenberegening
Voordat Bakker die vraag beantwoordt, blikt hij eerst even terug. In de Nederlandse glastuinbouw was er binnen zijn vakgebied weinig dat opzien baarde. De vervangings- en nieuwbouwmarkt hield zich gedeisd. Het was (gelukkig) een jaar zonder extreme droogte of hitte en de export van tuinbouwproducten bleek ondanks corona redelijk door te lopen. “Sommige marktsegmenten, zoals de food service en evenementen, liggen echter langdurig op hun gat en dat leidt elders tot extra aanbod en prijsdruk”, merkt de zegsman van Netafim op. “Misschien dat telers daarom nog wat afwachtend zijn. Wij konden wel merken dat er meer aandacht was voor de uniformiteit van bovenberegening. Er zijn duidelijk meer sproeiers en installaties vervangen dan in 2019. Dat is soms nodig, want zonder uniforme watergift kun je nooit maximaal produceren. Daar hameren wij al jaren op. Ik hoop dat die aandacht blijvend is. De moeite is klein, het plezier groot.”

Systeemreiniging en waterzuivering
De productmanager zegt ook blij te zijn met de voortgaande verschuiving van systeemreiniging op basis van chloor naar waterstofperoxide. “Chloor is erg agressief en kan leiden tot schade en versnelde slijtage aan onderdelen van installaties en componenten, zoals membranen”, zegt hij. “Afhankelijk van het product kun je met chloor ook extra natrium in het water brengen en nu er minder of niet meer wordt geloosd, is dat niet wenselijk. Waterstofperoxide werkt minstens zo goed en is minder riskant voor het watersysteem.” Op ontsmettings- en zuiveringsvlak signaleert Bakker een groeiende belangstelling voor ozoninstallaties.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Luister terug: Studio 0174

ACTUEEL HORTI THEMA - In het kader van het actuele horti thema Marketing & Communicatie sloot Wilfred Fransen...