Recordjaar voor groene obligaties

14-09-2017    09:52   |    Matthijs van den Beukel

Moody’s verwacht dat in 2017 weer meer geld wordt uitgegeven aan zogenaamde ‘green bonds’. De groene obligaties voor duurzame projecten harken dit jaar zo’n 120 miljard dollar binnen, aldus de kredietbeoordelaar. In 2016 was dat nog 93,4 miljard.

Green bonds zijn een zekerheidje geworden in de financiële wereld. Het uitgeven van groene obligaties om duurzame projecten te financieren, is niet langer alleen weggelegd voor innovatieve, duurzame koplopers, maar ook steeds meer multinationals merken dat het financieel interessant is om deze planeet leefbaar te houden middels duurzame projecten die betaald worden met groen schuldpapier.

Duurzaamheidsbedrijfsleven.nl somt vandaag vijf primeurs op uit de wereld van de Green Bonds. Zo is het Nederlandse Obvion de eerste hypotheekverstrekker ter wereld die een groene hypotheekobligatie heeft uitgegeven. De groene obligatie ter waarde van 500 miljoen euro wordt gebruikt om hypotheken op energiezuinige huizen te financieren. Hiervoor ontving het bedrijf de pioniersprijs van het Climate Bonds Initiative. Goed bezig, Nederland, zeggen wij.

Ook was er de eerste groene hybride obligatie voor windparken van netbeheerder Tennet. Daarmee wordt de financiering van netaansluitingen van offshore-windparken geregeld. Hybride betekent dat Tennet de uitbetaling van de couponrente mag uitstellen.

De glastuinbouw zal de komende jaren steeds meer met projecten te maken krijgen die gefinancieerd zijn met green bonds. Sterker nog, de kans is groot dat er vanuit de glastuinbouw zelf initiateven komen die met de uitgave van groene obligaties betaald kan worden.

Lees de overige drie primeurs in de wereld van green bonds bij Duurzaamheidsbedrijfsleven.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Je komt ons ook overal tegen!

Wist je dat de nieuwsbrief van Goedemorgen geoptimaliseerd is voor je smartphone? Dus je kunt jouw tuinbouwnieuws dus echt overal lezen. Of...